Жителів Сумщини попереджають про небезпечну харчову добавку, виявлену в продажі

02.02.2022

До Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшов лист від 28 січня 2022 року № 11.1.3-20/1530 Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, в якому зазначено, що через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 21 січня 2022 року № 2021.3949 стосовно виявлення 2-хлоретанолу (>2,5 мг/кг – ppm) в екстракті бамбука, що експортувався в якості харчової добавки Bamboo Silicon з Франції (виробник: Laboratoire Phytobiologic Francais, Rosheim) до України (отримувач: ТОВ «Компанія Вітамакс», просп. Науки, 11 А, м. Київ, 03028).

2-хлоретанол (етиленхлоргідрин) – хлорорганічна сполука з формулою HOСН2-CH2Cl, має бактерицидну та інсектицидну дію і застосовується для дезінфекції. Його отримують або прямим окисненням етилену повітрям у присутності металевого срібла за 200-300 °С, або у дві стадії – перетворюючи етилен дією хлору та води на 2-хлоретанол. Речовина є надзвичайно вогне- і вибухонебезпечна, виділяє під час горіння токсичні речовини.

2-хлоретанол – сильна отрута, яка спричинює на організм людини канцерогенну, мутагенну і тератогенну дію, спричинює комплексний токсичний вплив на організм людини, включаючи ураження центральної нервової системи, сполучної тканин, мозку, серця.

Виявлений 2-хлоретанол під час проведення лабораторного дослідження в країнах Європейського союзу екстракту бамбука, який входить до складу дієтичного харчування, харчових добавок та вітамінних продуктів, робить такий продукт небезпечним та непридатним для вживання людиною, враховуючи властивості 2-хлоретанолу.

На даний час екстракт бамбука широко використовується у медицині та косметології, через те, що є одним із найбагатших джерел кремнієвої кислоти, саме кремній дозволяє бамбуку – найвищій та міцній траві – досягати висоти 46 м та діаметру 38 см. Кремній є каталізатором більшості хімічних реакцій, стимулює фагоцитоз, допомагає імунному захисту організму. Надає міцності кісток та хрящів, зв`язок та сухожиль, клапанного апарату та судин, нігтів, волосся, шкіри і навіть клітин крові, оскільки кремній посилює синтез колагенових волокон, кератину та епітеліальної тканини. Кремній покращує структуру дерми, зміцнює судинні стінки, робить шкіру гладкою, шовковистою. Крім того, в бамбуку міститься багато цинку, фосфору, заліза, ефірних олій. Екстракт бамбука не тільки живить шкіру вологою, а й утримує її, при цьому він стимулює регенеративні процеси дерми та роботу лімфатичної системи.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу просять негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області за т. (0542)77 90 43.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: