Гастроспадщина: Чому на Сумщині встановили пам’ятник салу?

03.02.2022

Всеукраїнський проєкт «Гастроспадщина України» від Українського центру культурних досліджень оприлюднив інформацію про незвичний пам’ятник на Сумщині та історію його встановлення.

“У місті Ромни Сумської області встановлено пам’ятник салу. Встановили його 1 квітня 2000 року під час фестивалю «Любителів сала» в Ромнах. Кошти зібрала громада міста, а встановили в найстарішому парку України – роменському, якому вже 130 років. Пам’ятник представляє собою ситу вгодовану золоту свинку, яка посміхається. На постаменті напис: «Від щирих українців», 2000 р., м. Ромни».

Існує думка, що мотивом до увічнення національної української домашньої тварини стали результати археологічних розкопок. Місце встановлення пам`ятника було древнім містом часів монголо-татарської навали на Київську Русь. Істориками встановлено, що місто піддавалося жорстоким набігам і грабежам, який прирікав городян на голодну смерть. Однак у населення не відбиралися свині. Саме їх численні кістки були знайдені на цьому місці. Це свідчить про рятівну роль, яку відіграли ці тварини в житті українського народу.

Автори проекту – Віктор Стрельченко, Лариса Зелена, Олексій Федько”, – йдеться у повідомленні.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: