Клопотенко прокоментував результати опитування щодо нового шкільного меню на Сумщині

03.02.2022

31 січня відділ освіти Тростянецької міської ради провів анкетування батьків учнів закладів загальної середньої освіти щодо організації харчування та оновленого меню. В опитуванні взяли участь 674 особи.

В цілому батьки задоволені харчуванням дитини: 63,1% влаштовує харчування дитини, 15,9% – ні, 21% опитуваним було важко однозначно відповісти на питання.

Крім того, 62,9% респондентів позитивно оцінили нещодавно впроваджені зміни в шкільному меню (39% – поставили оцінку «добре», 23,9% – «відмінно»).

Заклади освіти в свою чергу, на думку опитуваних, вдало організували процес переходу, оскільки організацією харчування в навчальному закладі задоволені 67,7% батьків (45,1% – оцінка «добре», 22,5% – «відмінно»; «погано» – 4%).

Тому, як показало опитування, 58,5% дітей харчуються в шкільній їдальні із задоволенням.

Також опитування показало, що найбільше з нових страв дітям подобається сирна запіканка (21,5%), далі йде котлета по-міланськи з сиром (20,9%), курка по-італійськи (17%) та ліниві вареники (9,9%). Всі страви подобаються 27,4% дітей, повідомляє Тростянецька міськрада.

Наталія Шубіна, в.о. начальника Відділу інформаційної діяльності та зв’язків з громадкістю Тростянецької міської ради поспілкувалася з автором нового шкільного меню Євгеном Клопотенко, який прокоментував ситуацію:

Н.Ш.: Євген, наша громада отримала в цілому позитивний відгук (згідно проведеного опитування) відносно нового запровадженого меню. Чи задоволені ви його результатами, чи, можливо, очікували якоїсь іншої реакції?

Є.К.: Загалом, за моїми спостереженнями, ми маємо 40 відсотків схвальних відгуків. За своїм досвідом можу сказати, що школи у об’єднаних територіальних громадах активніше впроваджують зміни. Люди там здебільшого менш байдужі та готові вчитись новому. Тому я тішуся, що у Тростянецькій громаді реформа шкільного харчування дійсно змінила все на краще.

Н.Ш.: Які страви ваш погляд “пішли на ура”, а які, можливо, треба замінити? Чому?

Є.К.: Коли я тільки починав розвивати соціальний проєкт CultFood п’ять років тому, я попрацював на кухнях шкільних їдалень, поспілкувався з дітьми та провів опитування більше 2 тисяч школярів. Я з’ясував, що насправді маленькі українці хочуть харчуватися правильно, вживати більше овочів та фруктів. Крім того, для них важливо, чи привабливо виглядає страва на їхніх тарілках.

Коли я розробляв Новий рецептурний збірник, всі страви, перш ніж потрапити у фінальний перелік, були продегустовані учнями декількох шкіл. Вони мали куштувати запропоновані страви та виставляти їм свої оцінки. Якщо страва набирала більш ніж 4 бали з 5 — вона залишалася в меню, якщо менше — її прибирали. В результаті до Збірника увійшли 110 рецептів, серед яких курячі нагетси, паста карбонара, корисні бургери, чай масала, болоньєзе, кетчуп власного виробництва.

Тому коли стартувала реформа, я адаптував популярні рецепти зі Збірника під нові норми, а також розробив нові страви, спираючись на мій багаторічний досвід роботи зі школами.

Н.Ш.: Чи можливе переглядання меню чи його коригування? Якщо так, то коли і в який бік?

Є.К.: Так зване “меню Клопотенко” є лише рекомендованим. Ніхто не вимагає від кухарів в їдальнях готувати за моїми техкартками. Вони були створені для того, щоб полегшити школам імплементацію нових норм, розроблених МОЗ. Тобто кожна школа може скласти власне меню, виходячи з власних можливостей та технічного оснащення. Якщо вона обирає мої страви, то, знову ж, приготування цих страв не вимагає придбання додаткового обладнання. Я був у дуже багатьох школах по всій Україні і знаю, як і на чому там готують – це все було враховано.

Н.Ш.: Як добиралися продукти для страв? За якими критеріями – доступність, максимальна корисність тощо, чи можливо щось інше? Які були обмеження?

Є.К.: Головна мета була зробити харчування дітей різноманітнішим – щоб це були не макарони з котлетою кожного дня, а різні овочі та фрукти, різні види м’яса, риба, великий вибір гарнірів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: