На Сумщині громади перешкоджають створенню нових природних заповідників

08.02.2022

Виконуюча обов’язки директора Департаменту захисту довкілля та енергетики облдержадміністрації Ірина КАШПУР повідомила, що є громади, які не підтримують розвиток природно-заповідного фонду області та перешкоджають створенню нових та розширенню діючих об’єктів природо-заповідного фонду.

Серед них опинилися Новослобідська сільська рада (відмовлено у створенні заказників місцевого значення «Шечикові гори» та «Урочище Монахи» (лист від 31.01.2022), Попівська сільська рада (відмовлено у створенні заказників: «Карабутівський», «Попівський», «Шевченківський» (лист від 17.02.2021); Дубов’язівська селищна рада (відмовлено у створенні заказника місцевого значення «Базилівський» (рішення від 19.03.2021). Також у переліку зазначені  Сумська міська рада (безпідставно відмовлено у створенні заказників місцевого значення «Вакалівські схили» (лист від 21.12.2021) та «Урочище Сонцевиків» (лист від 17.12.2021),  Роменська міська рада (фактично відмовлено у створенні заказника місцевого значення «Діабазовий» (лист від 07.06.2021). Не розглядається Глухівською міською радою питання створення заказника «Щебрівський» (лист від 08.02.2021).

Крім того, надано у приватну власність землі під такими об’єктами природо-заповідного фонду: ландшафтні заказники місцевого значення «Овлаші», «Губарівщина», ботанічні заказники місцевого значення «Грушевський», «Пристайлівський», «Холодниківський», частково – землі Гетьманського національного природного парку.

«Матеріали щодо кожного відомого випадку передано до правоохоронних органів, ведеться слідство, тривають судові процедури», – наголосила Ірина Кашпур.

Довідково. У 2021 році на Сумщині оголошено 19 нових об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення на загальній площі 623,84 га. Науковими дослідженнями зазначених територій встановлено значну природоохоронну, пізнавальну, рекреаційну, еколого-освітню та виховну цінність, виявлено знаходження видів рослинного і тваринного світу, що потребують особливої охорони на території Сумської області, занесені до Червоної книги України та міжнародних списків охорони різних рангів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: