Сумські лікарі успішно проводять гістероскопічні операції

08.02.2022

Гінекологічне відділення Центральної міської клінічної лікарні працює вже майже 50 років. За цей час багато чого змінилося – з’явилися нові методи та підходи лікування, новітнє обладнання, значно розширилися можливості лікарів.

Одним з передових направлень діяльності відділення – внутрішньоматкова хірургія – гістероскопічні оперативні втручання легкого, середнього та тяжкого ступеня. Гістероскопія як методика виникла вже досить давно, але в Україні вона почала свій розвиток приблизно з 2004 – 2006 року, через залежність від якісного медичного обладнання.

«Особливісь гістероскопічної хірургії полягає в тому, що маніпуляції відбуваються всередині маткової порожнини. У нашому відділенні даний вид операційних втручань виконується з 2008 року, коли вперше був встановлений гістерорезектоскоп компанії KARL STORZ, з використанням якого ми і почали виконувати перші діагностичні дослідження, потім гістероскопії з маніпуляціями в порожнині матки, від взяття біопсії слизової оболонки до видалення складних підслизових фіброматозних вузлів у діаметрі до 5-6 сантиметрів. Дані оперативні втручання успішно виконуються і до сьогодні», – говорить завідуюча гінекологічним відділенням, Світлана Гладенко,

– у 2019 році у гінекологічній гістероскопічній операційній КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР було встановлено міні – гістерорезектоскоп Губбіні, який отримав свою назву в честь професора, що розробляв методики важких маніпуляцій в порожнині матки. Наявність міні – гістерорезектоскопа дає нам можливість проводити оперативні втручання в умовах денного стаціонару одного дня. Також, у 2020 році ми придбали матковий маніпулятор шейвер KARL STORZ, який дає змогу ще ширше видаляти субмукозні та фіброматозні вузли».

Завдяки новітньому обладнанню, окрім гістероскопічної хірургії у відділенні гінекології КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР виконується діагностика маткового безпліддя та хронічного ендометриту, видалення різного виду аномалій, таких як внутрішньо маткові перегородки та поліпи ендометрія, проводяться операції при завмерлій вагітності, широко використовується гістероскопія, як контрольнй етап після лапороскопічних консервативних видалень фіброматозних вузлів, для контролю стану швів у порожнині матки.

У разі необхідності на лікування до Гінекологічного відділення КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР можна потрапити за направленням від сімейного лікаря або лікуючого гінеколога Поліклінічного відділення № 1.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: