В одному із міст Сумщини зекономили на теплі майже мільйон гривень

08.02.2022

За два останні місяці (грудень 2021 року і січень 2022 року) всі бюджетні заклади Глухова змогли зекономити майже 1 мільйон гривень. Про це йшлося на апаратній нараді.

«Багато це чи мало – мільйон гривень? Це вартість одного гарного тротуару, наприклад вздовж нашого літнього парку. Дякую всім, хто відповідально поставився до наших доручень, всім колективам, тепловому району, управлінню соціально-економічного розвитку. Думаю, ми втримаємо цю тенденцію, шукаючи власні резерви. Наприклад, 17 градусів тепла у міській раді – це нормально, уже всі звикли. До речі, у мене був дуже холодний кабінет, а поставили за батареї тепловідбиваючу плівку – і стало відчутно краще», – сказала мер Глухова.

Так, у порівнянні з аналогічними місяцями минулого опалювального сезону вдалось знизити споживання тепла на 13%. І це при тому, що середня температура цьогоріч була нижчою на 0,4 градуси.

Левову частку економії – майже 200 тис.грн – забезпечила міська лікарня. При цьому, як наголосила очільниця громади, у пологовому відділенні навіть збільшилось споживання тепла, там стало значно комфортніше, а от у головному корпусі перестали, нарешті, постійно тримати відчиненими вікна.

Що стосується заходів енергоефективності, то деякі з них не потребують великих капіталовкладень. Так, відчутний ефект дає промивка батарей, тепловідбиваючі екрани, утеплення вхідних дверей, горищ, підвалів тощо. І, звісно, регулювання споживання навченими людьми.

В той же час, є окремі приміщення, де споживання тепла навіть у режимі економії набагато більше, ніж у подібних.

У розрізі окремих будівель було озвучено, скільки витрачається тепла на 1 квадратний метр площі. У одних це 0,03 Гкал, у інших – 0,07 Гкал.

– Ми всі розуміємо, що дешевого газу у нас не буде. Тому треба затвердити план заходів з підготовки до наступного опалювального сезону. І треба провести додатковий моніторинг дитячих садків, особливо «Ромашки», щоб чітко розуміти, де там втрачається тепло, – дала доручення міський голова.

Нагадаємо, у зв’язку з подорожчанням газу у громаді на 2022 рік не вистачає близько 9 млн грн на покриття витрат з опалення бюджетних закладів.

Глухівська міська рада

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: