Минулого року на Охтирщині завагітніли семеро неповнолітніх дівчат, троє з них зробили аборти

09.02.2022

14 лютого багато людей по всьому світу відмічають День Святого Валентина або День всіх закоханих. І не всі здогадуються, що 13 лютого — Міжнародний День презерватива, – нагадує завідуюча кабінетом “Клініка дружня до молоді”  КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”  Ганна Мучник.

Історія Дня закоханих має шістнадцятисторічну історію. У третьому столітті у Римській імперії правитель забороняв мати сім’ю своїм воїнам. Священник Валентин таємно вінчав закоханих легіонерів, за що і поплатився життям. Поступово день в пам’ять про ті події став світським святом.

Міжнародний день презерватива відмічають лише з 2007 року. Мета цієї дати — нагадати, що презерватив є надійним атрибутом, котрий захищає від ВІЛ та цілої низки інших хвороб, що передаються статевим шляхом, а також захищає од небажаних вагітностей. Історія презервативів ще довша, ніж історія дня Святого Валентина.

Найстародавнишні згадки про презервативи з’явилися приблизно 3 тисячі років до нашої ери, коли критський цар Мінос уводив перед сексом в піхву обраниці сечовий міхур козла. Стародавні римляни використовували як презерватив висушені овечі кишки.

У середні віки матроси Колумба привезли з Америки і “подарували” європейцям венеричну хворобу сифіліс. Лікарі тоді рекомендували використовувати мішечки льону, вимочені в солі та травах для попередження небезпечної хвороби. Вони кріпилися на статевий орган зав’язками. В 1855 році виготовлено перший гумовий презерватив.

За легендою, коли Бог створив чоловіка та жінку, він сказав їм: ”Плодитеся !”Процес зачаття не приносив нікому задоволення і задумка Бога заселити Землю людьми могла потерпіти крах. Тоді Бог вигадав оргазм. Люди плодилися, але розплатою за задоволення стали небажані вагітності та низка хвороб, що передаються статевим шляхом.

Сексуальні відносини, як і всяка медаль, мають дві сторони: задоволення, щастя, обожнювання, народження бажаних дітей і розчарування, депресії, небажані вагітності, підступні хвороби, сексуальне насилля.

Хочу нагадати в ці дні про деякі негативні медичні наслідки сексуальних відносин, які так поширені в Україні. Одна з найбільших в Європейському регіоні захворюваностей — це на ВІЛ та інші хвороби, що поширюються статевим шляхом. Реальна статистика їх нікому невідома. З цими хворобами часто звертаються до приватних клінік, вони ж не ведуть статистичний облік таких випадків. А наслідки хвороб, що передаються статевим шляхом відомі всім: безпліддя, хронічні запалення сечостатевих органів як у чоловіків, так і в жінок, рак шийки матки тощо.

Кожного року в Україні жінкам роблять більше 70 000 операцій штучного переривання вагітностей, з них до тисячі — неповнолітнім. В Охтирці і Охтирському районі  за 2021 рік було 7 вагітностей у неповнолітніх. Три з них закінчились абортами, чотири  дівчини стали мамами.

okhtyrka.online

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: