Ігор Молоток: «Ми запропонували Уряду дієві кроки для зниження тарифів і цін на продукти харчування»

10.02.2022

Нещодавно у Верховній Раді був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості продуктів харчування та збереження конкурентоспроможності вітчизняного виробника». Ініціаторами виступила депутатська група «За Майбутнє».

Мету та алгоритм втілення законодавчої ініціативи на своїй сторінці у Фейсбук пояснив один із авторів проєкту Закону народний депутат України Ігор МОЛОТОК:

Ціни на продукти харчування та тарифи на житлово-комунальні послуги протягом багатьох років «радують» стабільним ростом. Саме ці дві категорії видатків сімейного бюджету традиційно є найбільшими і часто – непідйомними.

Приборкати цих «монстрів» можна встановивши нульову ставку податку на додану вартість на продукти харчування та знизивши до 7% ставку податку на додану вартість для сектору з постачання та розподілу енергоносіїв, що забезпечують житлово-комунальні послуги, як для населення, так і для суб’єктів господарювання (природного газу, електричної енергії, теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення).

Варто зазначити, що за результатами моніторингу витрат на харчування вдома у понад 100 країнах світу, яке здійснює Міністерство сільського господарства США, Україна посідає 93 місце даного рейтингу. Зокрема, українці витрачають на харчі 42,2% своїх сукупних витрат. Гірша ситуація лише в Уганді (частка витрат на харчування – 44,2 %), Казахстані (44,9 %), Анголі (48,6 %), Бангладеші (53,5 %) та Нігерії (59,0 %).

За словами парламентаря нульова ставка і зниження податку допоможе не тільки знизити ціни на продукти харчування, а й захистити вітчизняного виробника.

Не секрет, що наш найближчий сусід Польща, вже з початку лютого цього року запровадила такі кроки, а Європейський Союз рекомендує своїм членам запровадити спеціальні пільгові ставки з 1 липня поточного року.

Ринок сільськогосподарської продукції країн ЄС впритул межує з українським, тому українська сільськогосподарська продукція та похідні від неї продукти харчування не зможуть витримати конкуренцію по ціні.

Це призведе до банкрутства та закриття значної кількості українських підприємств і, відповідно, зменшення податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів.

– Наполягаємо на розгляді відповідного законопроєкту на найближчому пленарному тижні. Сподіваюсь, колеги з інших партій та фракцій будуть з нами солідарні, адже зниження цін на продукти харчування і енергоносії – питання номер 1. Більше того, йдеться про захист та розвиток вітчизняної економіки, – зазначив Ігор МОЛОТОК.

Проект Закону на момент внесення не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: