Олександр Стрельченко: Без держпідтримки медицину чекає колапс

10.02.2022

Влада, заявивши про рекордне фінансування медичної галузі, вкотре обдурила людей. Грошей на підвищені зарплати медикам у бюджеті немає. Більше того, держава штовхає місцеву владу на закриття медичних установ, а керівників – на переведення лікарів на неповні ставки.

Про це заявив голова Сумської регіональної організації ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ – ЗА ЖИТТЯ, перший заступник голови Сумської облради Олександр Стрельченко.

Так, на Сумщині дефіцит коштів становить близько півмільярда гривень. В обласній клінічній лікарні – 129 млн грн, у перинатальному центрі – 29 млн грн, у шпиталі ветеранів війни – 13 млн грн, і цей перелік можна продовжувати.

«Через дефіцит коштів медики будуть позбавлені всіх надбавок, крім голої ставки. Виходить зрівнялівка у грошовому забезпеченні молодого спеціаліста та досвідченого лікаря. Не отримуватимуть за нічні зміни та «ковідні» надбавки ті, хто стоїть на передовій боротьби з пандемією. Що просто неприпустимо», – наголосив опозиціонер.

За словами заступника Сумського міського голови, представниці ОП-ЗЖ Тамари Іщенко, прецеденти із затримкою зарплат вже зафіксовані.

«Майже 5 млн грн – сума заборгованості перед медиками Сумської дитячої лікарні Святої Зінаїди. За січень лікарі отримали лише частину коштів, решту їм мали віддати 7 лютого, після укладення договору з Національною службою здоров’я. Але договір досі не підписаний і кошти на потреби закладу не надійшли», – наголосила чиновниця.

Якщо грошей від НСЗУ не буде, міськрада розглядає можливість надання позики медзакладу. Але це не вирішить проблему загалом.

«У пастці опинилися і директори лікарень, яким загрожує штраф та кримінальна відповідальність у разі затримки зарплат та переведення медиків на півставки, і місцеві бюджети, яким потрібно десь брати на це гроші», – наголосив Олександр Стрельченко.

Він підкреслив: щоб виплатити медпрацівникам підвищені зарплати, самих указів мало. Треба збільшити державне фінансування медицини. Парламентська фракція ОП-ЗЖ вже зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт щодо збільшення зарплат медикам та педагогам. А на місцевому рівні опозиціонери планують звернутися до керівництва країни щодо виділення з держбюджету цільової субвенції для забезпечення задекларованого підвищення зарплат медпрацівникам.

«Якщо цього не зробити, у медичній галузі може наступити колапс – рятувати та лікувати людей буде нікому», – наголосив політик.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: