Шосткинка стала солісткою Одеської опери

12.02.2022

Шостка дарує Україні дійсно талановитих людей, які згодом стають успішними. Ще одним прикладом того, що людина, яка виросла в невеликому містечку, може досягти висот, є Марина Наймитенко.

Інтерес до музики у дівчини виник ще в дитинстві, але талант розгледіла у 8 років керівник фольклорного ансамблю “Любисток” Тетяна Стегайло, яка була членом журі на конкурсі. Відтоді Марина почала займатися в “Любистку”, а в 11 років розпочала навчання у дитячій школі мистецтв.

Марина з Тетяною Стегайло і ансамблем “Любисток. Автор: З Фейсбуку Марини Наймитенко

Згодом закінчила 5 класів академічного співу Шосткинської ДШМ. У шкільні роки брала участь в щорічному конкурсі “Поліська рапсодія”, їздила з сольними виступами в Суми, Київ, Яремче. Закінчивши 12 школу, Марина вирішила вступити до Національної музичної академії України імені П. Чайковського. У підготовці допомогла викладач Тетяна Стегайло.

І ось проминуло 10 років навчання: 2 роки підготовчих курсів, 6 років, щоб отримати ступінь магістра, та ще 2 – асистентури-стажування. Спочатку було трохи складно, адже багато нових предметів, викладачів. Та все ж найбільше Марині подобалися уроки співу, які викладала завкафедри, народна артистка України Євдокія Колесник, адже студенти бачили вогонь в очах викладача, що робило заняття дуже цікавими.

Марина з Євдокією Колесник викладачкою співу в академії, народною артисткою України. Автор: З Фейсбуку Марини Наймитенко

Також у студентські роки зародилася любов до театру. У роки асистентатури-стажування проводила уроки музики, навіть англійською мовою. Окрім того, стала лауреатом різних музичних конкурсів.

Гастролі у Польші. На сцені з солістом Національної оперетти тенором Петром Челялі. Автор: З Фейсбуку Марини Наймитенко

Після закінчення навчання необхідно було шукати роботу. Якраз у 2020 році проходив відбір до Одеського національного театру опери та балету. І вона вирішила спробувати вдачу. Саме так почалася кар’єра оперної співачки.

Як пройшов ваш перший виступ на сцені Одеського театру? Що це була за опера?

Першою моєю роллю стала головна роль Тетяни в опері П.Чайковського “Євгеній Онєгін”. Я добре впоралася, але дуже хвилювалась.

З солістками Одеського національного академічного театру опери і балету Анастасією Щербатою та Аліною Ткачук. Автор: З Фейсбуку Марини Наймитенко

Взагалі, хвилювання артистів супроводжує на кожному виступі.

У скількох операх ви вже співали? Які це опери? Які головні ролі мали?

5 вистав, але показували ми їх по декілька разів. Головна роль у мене була в опері Бізе “Шукачі перлів” – роль Лейли, Пуччіні “Богема”- Мімі.

Роль Мімі в опері “Богема”. Автор: З Фейсбуку Марини Наймитенко

Також співала в операх Верді “Набукко”і «Аїда». Але найбільше запам’яталася якраз перша – “Євгеній Онєгін”.

Який у вас графік роботи?

Графік роботи залежить від графіку вистав. Ми маємо вихідний у понеділок.

Скільки тривають репетиції однієї вистави?

1-2 місяці

У ролі жриці в опері “Аіда”

Чи були якісь курйозні випадки на сцені?

Дуже багато цікавого у нас трапляється під час виступів. Наприклад, можемо зачепитися костюмом за щось, тому варто вміти миттєво діяти, щоб це не кидалося в очі глядачам. Непередбачувані ситуації не виникають під час співу, адже тренуємося досить великий проміжок часу. Навіть якщо забуваємо слова, то на допомогу приходить суфлер.

Які у вас найулюбленіші українські опери, в яких ви мали роль?

Ще під час асистентури-стажування я співала в оперній студії академії “Запорожець за Дунаєм” і “Наталка Полтавка”.

В образі Наталки Полтавки на відкритті сезону в Одеському національному театрі опери і балету. Автор: З Фейсбуку Марини Наймитенко

Що вам подобається в театрі? Що для вас найважче?

Найважче, безперечно, це очікування самої вистави, коли ти вже знаходишся за лаштунками. Подобається в театрі саме те, що одна роль не може бути виконана однаково одним артистом.

Партія Лейли з опери Бізе “Шукачи перлин”. Автор: З Фейсбуку Марини Наймитенко

Опера – це поєднання і акторської майстерності, можливо, навіть танців. Чи легко вам це дається?

На початку було трохи важко, але нас цьому вчили в академії, тому з часом ти звикаєш, і в тебе не виникає складнощів із цим.

Чи правда, що для співаків існують деякі обмеження, наприклад, у харчуванні?

Звичайно, треба дотримуватися режиму, не переохолоджуватися. У їжі великих заборон немає. Деяким необхідно себе стримувати перед виступом у вживанні горіхів, кави, цукерок, морозива, адже це погано впливає на голос.

З солістом Одеського театру Богданом Панченко. Автор: З Фейсбуку Марини Наймитенко

Який у вас тип голосу?

Ліричне сопрано.

З якими відомими оперними співаками ви знайомі?

Тарас Бережанський – оперний співак Львівського театру, Оксана Волкова приїжджала до нас із Мінську задля участі в опері “Аїда”, а також оперний співак Одеського театру Віталій Білий.

З Юлією Литвиновою (сопрано, солістка оперної студії НМАУ им. П. Чайковского). Автор: З Фейсбуку Марини Наймитенко

Якій музиці ви надаєте перевагу? Як ставитесь до сучасної? Який ваш улюблений співак?

Я надаю перевагу класичній музиці. Мені подобаються італійські оперні співачки Мірелла Френі та Рената Тебальді. Сучасну музику не слухаю, надаю перевагу зарубіжним виконавцям: Уітні Х’юстон, Дженіфер Лопес.

Чим ви займаєтесь у вільний час?

Вільного часу дуже мало, але все ж я його присвячую музиці: ходжу на вистави колег. Іноді читаю, коли це дозволяю час, адже постійно треба саморозвиватися.

Партія Мімі опера “Богема”. Автор: З Фейсбуку Марини Наймитенко

Чи були думки просто покинути театр і піти зовсім в іншу сферу?

Взагалі, професія артиста дуже нервова, але варто завжди ходити з девізом “Ніколи не здавайся!”. Навіть якщо у мене з’являлися такі думки, то вони були швидкоплинні та несерйозні. Я розуміла, що не можу кинути те, що так довго здобувала.

Автор: З Фейсбуку Марини Наймитенко

До якої вистави ви готуєтесь зараз?

До опери Родіна “Катерина”, прем’єра якої відбудеться цієї весни.

Які у вас плани на майбутнє?

Якнайбільше вивчити і заспівати ролей. Я вважаю: чим більше виходів на сцену, тим швидше артист росте в професійному плані, тому я планую не здаватися на досягнутому, а й надалі розвивати себе в цій сфері.

shostkanews.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: