На Сумщині відкрилася пересувна виставка з Харкова, присвячена Григорію Сковороді

15.02.2022

Експозиція «Великі земляки: Григорій Сковорода» створена до 30-річчя незалежності України, а також 300-річчя з дня народження великого українського філософа, яке відзначатимуть у грудні. Дослідити маршрути і місця, які він відвідав, дізнатися, з якими людьми зустрічався і про що розмовляв, зробити його ім’я близьким для пересічних українців, а не тільки для елітних філософських кіл, які давно і по праву оцінили великі досягнення та культурну спадщину мислителя, – така мета у організаторів проєкту. При зібранні матеріалів виставки дослідники опиралися тільки на історичні документи та згадки очевидців про Сковороду.

У Глухів сковородинську виставку привезли невипадково. Директорка краєзнавчого музею Олена ОНОПРІЄНКО говорить: «Наше місто стало відправною точкою, з якої Сковорода вирушив у свою велику легендарну мандрівку. Саме в Глухові він пройшов відбірковий конкурс до придворної капели цариці Єлизавети, після якого йому відкривався шлях до здобуття знань у Петербурзі та Європі».

Як виявилося, Сковорода прибув до Глухова 7 вересня 1742 року. Саме цим числом датується розписка про те, що видано з казни прибулому з Києва до Глухова з кандидатами до царського хору гроші на зворотній шлях до Києва. Саме за них розписався «Лубенського полку містечка Чорнух житель Григорій Сковорода», оскільки супроводжувач співаків не був писемним. До слова, це перший підпис майбутнього світоча української духовності, який дійшов до наших часів.

Маловідомим фактом є і те, що Сковорода в петербурзьких реєстрах значився як Григорій Савельєв. Тому довгий час дослідники і не могли знайти його у списках співаків придворної капели. Якщо в глухівських документах співаки фігурують під своїми прізвищами, то по прибуттю до Москви і Петербурга їх прізвища «відрубувалися» московськими дяками і переписувалися на російський лад.

Ініціаторка проєкту, співзасновниця творчого клубу «Вітальня на Дворянській» Людмила РУБАНЕНКО з Харкова розповіла, що їхній проєкт «Великі земляки» існує вже 6 років, а з минулого року він став пересувним. «Ми вже побували з виставкою там, де бував Григорій Сковорода – у Чорнухах, Лебедині. Після Глухова вона поїде до Переяслава і далі. «Глухівчани можуть пишатися, що Сковорода бував у їхньому старовинному місті. У нашої ініціативної групи є завдання пройти його шляхами і з’ясувати, що збереглося з часу його подорожей. Зрозуміло, що це населені пункти, річки, деякі церкви. От у Глухові, наприклад, у той час була Миколаївська церква. Ми побували в ній. Підійшли до працівників і запитали, чи є в них якась продукція про історію церкви. Вони сказали, що, на жаль, жодної інформації нема. Тому я думаю, що у Глухова є можливість створити презентаційне видання і згадати в ньому і про Григорія Сковороду, бо Глухів, як і Харків, пов’язаний з його іменем. І я рада, що наші міста спілкуються, товаришують і в цієї дружби є майбутнє», — сказала Людмила Рубаненко.

Довідка: Проєкт «Великі земляки» заснований творчим клубом «Вітальня на Дворянській» і Культурно-діловим центром «Рубаненко і партнери» у 2015 році. За час існування проєкту вже відбулися виставки, присвячені сім’ї Алчевських, Максиміліану Гельферіху, харків’янам-засновникам медичних шкіл, університетському архітектору Васильєву, графському роду Капністів.

«Неделя»

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: