Як охтирчанам вберегтися від вибуху газу?

17.02.2022

Чому в Україні вибухає газ в багатоквартирних будинках, або що потрібно знати про договір на обслуговування газових мереж?  На дане питання нам відповість голова одного з охтирських ОСББ “Батюка-24” Анжеліка Кривуша:

–     Газові мережі – об’єкт підвищеної небезпеки, і якщо їх не обслуговувати, то може статися аварія.  До 2018 року плата за технічне обслуговування (ТО) нутрішньобудинкових мереж була включена в тариф за розподіл газу, а потім ТО зробили окремою послугою, але людям це нормально не пояснили, і, виявляється, що з певного часу будинкові газові мережі ніхто не обслуговує.

Ще в травні 2021 року набув чинності закон, відповідно до якого мешканцям багатоквартирних будинків має приходити ще одна ( вже третя)  платіжка за газ – за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Але нарахування так ніхто і не робить, бо закон є, а підзаконних актів досі немає.

В Законі «Про житлово-комунальні послуги» визначено наступний механізм вирішення питання обслуговування внутрішньо будинкових газових систем:

– обов’язок із технічного обслуговування (ТО) внутрішньо будинкових систем газопостачання (ВБСГ) у житлових будинках покладено на оператора газорозподільної системи (ГРМ). Водночас співвласники мають право визначити іншого уповноваженого суб’єкта.

– договір укладається як індивідуальний – між виконавцем і конкретним співвласником, а не ОСББ, управителем чи «уповноваженою особою».

– види робіт, які входять до ТО, визначаються Міністерством енергетики.

Отже, законом чітко визначено, що в разі , якщо співвласники не обрали іншу організацію та не уклали з нею відповідний договір, технічне обслуговування  газових мереж здійснює оператор ГРМ. Однак для того, щоб він опікувався будинковими мережами потрібні певні документи, затверджені НКРЕКП, а їх зараз  немає. Фактично внутрішньо будинкові газові мережі ніхто не обслуговує.

Що наразі потрібно знати споживачу? Що платити за « третю платіжку» доведеться,  а коли саме, поки що не відомо. Зараз за законом технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж має здійснюватися за порядком, що діяв раніше, тобто до прийняття останнього закону про ЖКП. Таким чином , за стан зазначених мереж поки що відповідає ГРМ.

Що робити, щоб газ у будинку не вибухнув ? Після змін у законодавстві у співвласників є два варіанти. Перший – це провести загальні збори і визначити самостійно організацію, яка робитиме ТО газмереж. Другий – нічого не робити, а чекати поки не затвердять типовий договір, після чого облгаз зможе автоматично обслуговувати труби ОСББ, перед тим оприлюднивши публічний договір.

Куди скаржитися, якщо дії працівників облгазу є неправомірними:

– до місцевого облгазу, у його контакт-центр;

– на «гарячу лінію» Кабміну -1545;

– до НКРЕКП;

– до місцевого управління Держпродспоживслужби.

okhtyrka.online

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: