35 охтирських землекористувачів завдали збитків бюджету на 5 млн грн

22.02.2022

В Охтирці, як і в інших наелених пунктах країни, існує проблема у сфері земельних відносин –  неправомірне використання земельних ділянок комунальної власності землекористувачами та несплата коштів до місцевого бюджету за це. Про ситуацію з охтирською землею детальніше розповів начальник відділу земельних відносин Володимир СИЗОНЕНКО:

– Оскільки пріоритетним завданням роботи відділу земельних відносин є забезпечення надходження орендної плати за землю до місцевого бюджету, протягом 2021 року відділом земельних відносин продовжувалась робота зі стягнення збитків власникам землі та землекористувачам, завданих внаслідок використання земельних ділянок суб’єктами господарювання без документів, що посвідчують право власності або користування ними.

Так за результатами проведеної роботи зі стягнення збитків у попередньому 2021 році:

– фактично стягнуто до місцевого бюджету – 1 272 тис. грн.

– матеріали знаходяться на стадії примусового стягнення у органах ДВС– 1 232 тис. грн.

– матеріали передані до органів прокуратури для вжиття заходів прокурорського реагування – 1 332 тис. грн.

Крім цього, у 2021 році опрацьовано матеріали стосовно 35 землекористувачів, які використовують земельні ділянки комунальної власності без договорів оренди, не сплачують орендну плату за землю та спричинили збитки місцевому бюджету на загальну суму 5 305,3 тис. грн.

За наслідками опрацювання вищевказаних матеріалів проведено 2 засідання комісії з визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам.

Рішенням виконавчого комітету від 16 лютого 2022 р. затверджено акти з визначення розміру збитків стосовно 15 землекористувачів на загальну суму збитків – 2 997,5 тис. грн.

На березень 2022 року планується проведення ще одного засідання комісії з визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам стосовно 20 землекористувачів на загальну суму збитків 2 307,8 тис. грн.

Однак, оскільки не всі землекористувачі земельних ділянок комунальної власності відповідально ставляться до оформлення прав користування землею та сплати орендної плати за землю до бюджету територіальної громади, а тому робота по нарахуванню та стягнення збитків за земельні ділянки, які використовуються без договорів оренди землі у 2022 році буде продовжена.

okhtyrka.online

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: