Представники Путивльського НВО звернулися до Сумської ОДА щодо подальшої долі закладу

22.02.2022

Заступниця голови Сумської облдержадміністрації Олена Бойко за підсумками зустрічі з керівництвом Путивльського навчально-виховного об’єднання та батьками дітей наголосила, що питання подальшого функціонування закладу мають спільно і виважено вирішити батьківський комітет, органи освіти та громада міста

Проблема, з якою приїхали на особистий прийом представники навчального закладу, полягає в тому, що місто фінансово не спроможне утримувати існуючу кількість освітніх закладів. Тому й постало питання щодо оптимізації освітньої мережі.

Як повідомила начальник управління дошкільної, загальної середньої, інклюзивної, позашкільної освіти Департаменту освіти і науки Світлани Бирченко, в Путивльскому НВО навчається 128 учнів, а в інших опорних школах 628 та 561 відповідно.

Середня наповнюваність класів становить 14,5 учнів. Загалом це низький показник, але є класи, де навчаються по 8 – 10 учнів, що суттєво підвищує середню вартість утримання та навчання одного учня. Державна ж освітня субвенція надходить з розрахунку 17,5 учнів, кошти якої спрямовуються на матеріально-технічне оснащення та розвиток закладу. У 2021 році на утримання НВО держава виділила 4,2 млн. грн, громада – 5 млн. грн. За попередніми розрахунками у цьому році ці видатки значно зростуть.

Олена Бойко доручила Департаменту освіти і науки облдержадміністрації разом із Путивльським міським відділом освіти ще раз проаналізувати всі «за» і «проти», наглядно оформити ці розрахунки, та ініціювала проведення громадських слухань, щоб заслухати пропозиції щодо вирішення проблеми від трудового колективу закладу, батьків, громадськості та прийняти виважене рішення.

«Громада має самостійно визначитися: спроможна вона утримувати малокомплектні заклади чи ні. Усі сьогодні погоджуються, що сучасна освіта має бути якісною. А для цього в навчальні заклади, в сучасне обладнання необхідно вкладати кошти», – зазначила Олена Бойко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: