Як вибрати ефективні препарати від кашлю

22.02.2022

Те, що для звичайної людини – низка неприємних відчуттів, наприклад, сухість та першіння в горлі, для лікаря – набір симптомів для визначення захворювання та призначення ліків. Не буває «кашлю взагалі». Нав’язливі симптоми завжди конкретні, вони сигналізують про проблему та потребують її ретельного вивчення. Кашель буває гострий та хронічний. Він викликається вірусами, механічними подразненнями органів дихання та навіть витоком шлункового соку до стравоходу. Препарати від кашлю повинен назначати лікар, бо саме від відповідності ліків діагнозу залежить, як швидко прийде полегшення, а ось самолікування може призвести до погіршення.

Види кашлю

Коли самопочуття вимагає від нас якнайскоріше знайти аптеку, найчастіше мова йде про гострий кашель. Вирізняють декілька причин його виникнення:

механічне подразнення дихальних шляхів, наприклад, через потрапляння до бронхів диму, пилу;

інфекція;

алергія (побутова чи сезонна).

Хронічний кашель виникає після гострого вірусного захворювання, коли ще кілька тижнів після грипу чи пневмонії людина кхекає, особливо як вийде на холодне повітря. Хронічна форма також зустрічається у людей, що страждають від постійного нежитю: слиз, який стікає по задній стінці гортані, потрапляє до дихальних шляхів, накопичується там та викликає подразнення.

Особливості сухого кашлю

Кашель виникає через подразнення та сухість верхніх органів дихання, зокрема, гортані. Горло «дере» та «шкрябає», вгамувати кашель вкрай важко, він нестримний та довготривалий. Дія ліків базується на зволоженні, знятті подразнення – та обдурюванні мозку: препарати блокують сигнал, що йде по нервовій системі від гортані, та запевняють мозок, що механічного подразника в горлі немає. Наступає полегшення.

Особливості вологого кашлю

Характерна ознака – наявність мокротиння. Відчувається так, немовби у грудях «клекоче». Успіх лікування залежить від того, як швидко та якісно мокротиння відходить. На це і спрямована дія ліків:

розрідити мокротиння;

допомогти йому вийти з дихальних шляхів.

Принципово важливо, щоб набір ліків відповідав причині кашлю. Лікувати сухий кашель відхаркувальними засобами марно. Приймати засоби, що блокують центр кашлю у мозку, коли вихід мокротиння вкрай необхідний – небезпечно.

Форми препаратів: які кращі

В асортиментах аптек безліч препаратів, різних за формою. Таблетки, сиропи, краплі, чаї, мазі, порошки, жувальні цукерки… Вибір визначається, перш за все, діагнозом. Форма – питання комфорту. Так, таблетки зручні у «польових» умовах: коли їх треба взяти з собою та приймати швидко і непомітно. Спробуйте дитину змусити пити таблетки чи краплі: більш охоче вона скуштує сироп чи жувальну цукерку. Мазь буде доречною вдома, на ніч, під теплу піжаму. Гарячий напій полегшить самопочуття в офісі, надасть можливість декілька хвилин перепочити.

Натуральні чи синтетичні: які ліки ефективніші

Найкращі ліки – цільові, тобто ті, що відповідають причині захворювання. В жодного з типів немає переваг з огляду на природне чи штучне походження. Рослинні препарати, як правило, посилені синтетичними речовинами, щоб отримати швидкий ефект. Ліки, виготовлені з виключно штучних речовин, безпечні, зручні у використанні, діють впевнено та швидко. Сучасна фармацевтика пропонує комбіновані препарати, їх слід вважати «золотою серединою»: вони діють комплексно, їх треба приймати лише раз на день, загальний стан і самопочуття покращаться вже через кілька годин після початку прийому.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: