У Сумах визначилися з переліком топонімів, які пропонують «дерусифікувати»

01.07.2022

Сформовано перелік з 217 назв вулиць, провулків, проїздів, площ, які пропонується «дерусифікувати».

Склала такий робоча група з проведення експертного обговорення дерусифікації топонімів у Сумській міській територіальній громаді.

До переліку увійшли 184 топоніми на території міста та – 33 по старостинським округам.

При його формуванні враховували як пропозиції мешканців громади, так і напрацювання експертної спільноти.

Нагадаємо, з 23 травня по 23 червня тривав збір пропозицій від жителів громади через гугл-форму. Надійшло 129 звернень з ідеями щодо перейменування. Зауважимо, що серед пропозицій сумчан були такі, що дублювали один одного, а також такі, що вже потрапили до уваги науковців, краєзнавців та експертів. Тож вони майже стовідсотково були враховані робочою групою.

Додамо, що користувалися також напрацюваннями, які були зроблені фахівцями у попередні роки та актуалізовані членами робочої групи.

Крім того, детально проаналізовано із залученням старост топоніми у населених пунктах старостинських округів.

Враховані й петиції, які подавалися активно мешканцями громади.

До такого переліку потрапили й вулиці, у назвах яких раніше вкралися помилки, наприклад, неправильне написання прізвищ особистостей, на честь яких вони були названі.

Тепер робоча група приступила до наступного етапу – формування пропозицій нових, проукраїнських, назв для сумських топонімів.

Серед пріоритетів: повернення історичних назв, увічнення видатних українських діячів та подій, особливо, пов’язаних з минулим та сьогоденням нашої громади й Сумщини, а також з розвитком європейської й світової історії та культури тощо.

Робоча група свої напрацювання має надати міському голові до 23 липня. Надалі рішення прийматиме міська рада.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: