На Сумщині чекають жнив 93,5% площ під зерновими

13.07.2022

Цей рік став складним для сумських аграріїв. Посівну прийшлося проводити під тимчасовою окупацією та під час бойових дій в області. Тим не менше, аграрії справилися. Так зерновими було успішно засіяно 93,5% від запланованих площ. 

Вже в середині липня на цих полях розпочнуться жнива. За попередніми прогнозами, війна не змогла суттєво вплинути на обсяги врожаю в області. Подібно до щедрих жнив, можна отримати щедрі виграші в азартні ігри. 

Тож чекаємо на перші результати збору врожаю. Цього року вони особливо важливі, адже на українських аграріїв покладена місія не лише нагодувати співвітчизників. Але і забезпечити харчову стабільність у світі, якій заважають насильницькі дії загарбників. Свій вклад у цю стабільність вносить і Сумщина.

Серед культур лідирує соняшник

Розподіл засіяних площ дещо змінився у цьому році. Лідирує, як завжди, соняшник. Збільшився обсяг полів, відведених під зернові культури, зокрема, гречку. А от кормової кукурудзи було посіяно менше, ніж минулого року – близько 60% від тогорічних обсягів.

За словами Сумської обласної ради, загалом, площі під агрокультурами становлять:

соняшник – 300 000 гектарів,

озимі культури – 177 500 га (включаючи 168 000 га пшениці, жито, ячмінь та ріпак),

соя – 93 8000 гектарів,

картопля та овочі – 66 000 га,

гречка – 10 200 гектарів,

просо – 2700 га.

З усіх засіяних площ, 273,6 тис гектарів зайняті ранніми сільськогосподарськими культурами. Їх збирання за планом починається вже в середині липня. 

Олександр Маслак, директор департаменту агропромислового комплексу Сумської обласної ради, вказує, що елеваторів та складських приміщень у області вистачить на заплановані обсяги врожаю. Агропромислові об’єкти постраждали під час бойових дій, тож тривоги з цього приводу небезпідставні. Проте, на сьогодні в області діють 40 елеваторів. Також є інші приміщення, зарезервовані виробниками сільськогосподарської продукції для зберігання врожаю. Тобто, проблем з цим не очікується.

Обережно, міни!

Важким питанням залишається мінна безпека у полях. Це актуально для всіх областей, які перебували під окупацією. Багато полів стали місцем бойових дій, зазнали прильоту снарядів, в тому числі нерозірваних. 

Наслідком цього є трагічні фото з розкуроченими тракторами, які публікують ЗМІ з північних областей України. Недарма сьогодні наших аграріїв називають тракторними військами. Адже, окрім подвигів під час тимчасової окупації, вони продовжують щоденно ризикувати своїм життям. Адже в ці дня Сумську область знову обстрілюють з російської території. А отже, навіть розміновані території завтра знову можуть стати небезпечними.

За словами директора департаменту АПК Сумської обладміністрації Олександра Маслака, в області діє план виконання завдань та заходів з протимінної діяльності. Щодня співробітники ДСНС обстежують об’єкти критичної інфраструктури, виїжджають на звернення громадян щодо підозрілих предметів. За можливості, рятувальники та сапери також обстежують ділянки полів та доріг.

З початку воєнних дій, тільки на території Сумської області було знешкоджено більш ніж 5640 вибухонебезпечних об’єктів. Сьогодні над цим завданням працюють двадцять сім людей та сім одиниць техніки. Розмінування проводиться завдяку злагодженим діям Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міжрегіонального центру швидкого реагування, ЗСУ та поліції. На сьогодні діє 5 піротехнічних розрахунків МЦШР. 

Всього обстежено більш ніж 1 млн 300 гектарів площі в області, включаючи сільськогосподарські угіддя.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: