На Сумщині спостерігають нашестя лучного метелика

31.07.2022

Лучний метелик – особливо небезпечний шкідливий організм, здатний створити надзвичайну ситуацію.

У цьому році після грозових дощів із сильними поривами вітру в деяких районах Сумщини спостерігається масовий літ лучного метелика ІІ-го покоління.

За сприятливих умов (t вище 20°С, наявність опадів, роси та квітучих рослин) метелики, досягнувши статевої зрілості, паруються. Через 4-7 днів після вильоту самиці відкладають яйця по 1-5, інколи до 20, на ділянки зі зрідженою рослинністю, переважно на нижній бік листків, стебла, сухі рослинні рештки і ґрунт. Найнебезпечнішою стадією фази розвитку шкідника є гусениця – довжиною до 35 мм, зеленувато-сіра з чорною смугою вздовж спини і по боках. Голова чорна зі світлим малюнком, тіло вкрите чорнуватими щетинконосними горбочками.

Лучний метелик – широкий поліфаг. Висока плодючість, багатоїдність і здатність до міграції уможливлює нанесення ним відчутних господарських втрат врожаїв на значних площах.

Серед культурних рослин найбільше пошкоджуються буряки, овочі, коноплі, однорічні та багаторічні трави, соняшник, соя. Рідше – картопля, томати, зернові.

За умов масового розмноження метелика на своєму шляху він може знищити майже всю трав’яну рослинність.

Ефективна боротьба з лучним метеликом може бути досягнута лише в результаті комплексного застосування організаційно-господарських, агротехнічних, хімічних, біологічних і інших методів, за допомогою яких можливо боротися не лише з гусеницями. На початку відкладання яєць лучним метеликом рекомендовано випуск трихограми. Відродження гусениць прогнозується на кінець липня, початок серпня, тому найдієвішим і ефективним є використання хімічного захисту рослин. При потребі застосовують інсектициди, дозволені до використання в Україні.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: