Скільки в Сумах коштуватиме батькам зібрати дитину у школу

10.08.2022

Серпень — час шкільних ярмарок. Втім, цього року між торговими наметами сумського базару покупців не багато. Чи піднялися ціни на шкільні товари та чи є на них попит?

Пані Марія каже, аби зібрати доньку до 5 класу, за форму, портфель та його наповнення доведеться викласти у середньому 5-6 тисяч гривень.

“Ми розпочинаємо купувати дещо: одяг і канцтовари. Не так, як завжди, але потроху вже купуємо. Ми замовили цього року лише рюкзак нормальної якості — це близько півтори тисячі плюс- мінус… якщо повністю зібрати, думаю не менше 5-6 тисяч”, — говорить сумчанка Марія.

І ціни зросли і покупців стало менше, розповідає продавчиня Антоніна. Радше придивляються до цін, ніж щось купують. Кому доведеться купувати “з нуля”, стандартний набір канцтоварів, коштуватиме він дорожче ніж того року: “В два рази більше ніж в тому році — це 100%. Ціна на товар у нас піднялась, щоб зібрати до школи — це близько 1000 гривень. Це щоб все від А до Я”.

Пані Наталія каже, це тільки початок шкільного шопінгу. При виборі портфелів цінова формула теж своя.

“Цінова політика від 400 до 2,5 тисяч. Чому така різниця, бо різні виробники, якість, вікова категорія, фурнітура. Олівці, фломастери, лінійки — все це є. Ціна, порівняно з минулим роком збільшилась на 20-30%. Втім, є товари, які не змінювали ціну. Паперова продукція, зошити — ціна від 4 гривень до 30 гривень”, — розповідає підприємець Наталія Шамрай.

Продавчиня Ольга переконує, щоб зробити образ особливим, можна змоделювати шкільну форму дитині за її побажаннями.

“Деякі батьки скупляються активно — головним чином першокласникам. Отримали спіднички, брючки, вже готові блузи висять, сукні. Тому чекаємо, сподіваємось. Цінова політика різна: від 300 гривень і вище. Це для первачків. Цінова категорія залежить від ростовки. Для первачків за однією ціною, якщо це 5 клас і вище — це вже інше, плюс 200-300 гривень”, — зазначає пані Ольга.

suspilne.media

Нагадаємо, у Сумах лише 8 шкіл зможуть прийняти школярів під час воєнного стану, а за опитуванням лише 14 % батьків за очне навчання.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: