Основні етапи підбору персоналу

17.08.2022

Потреба в нових співробітниках - це природно, її на різних етапах свого розвитку відчуває практично будь-яка організація. Це викликається як ротацією кадрів, так і розширенням бізнесу. Як інформує https://viphr.com.ua/ua/pidbir-personalu/, щоб ефективно провести підбір персоналу, треба визначити коло обов'язків майбутніх співробітників, перелік вимог до них, список документів для оформлення трудових відносин, а також розмір оплати праці. Після цього можна приступати до здійснення практичних дій щодо підбору персоналу.

Що потрібно знати про підбір персоналу: нюанси VIP HR

Вимоги до багатьох посад сформовані у професійних стандартах. Але в кожній компанії при організації добору виявляються свої вимоги та секрети успіху. Тому моделі компетенцій на різні посади зазвичай складають, ґрунтуючись на досвіді найуспішніших співробітників компанії.

Ринок праці не стоїть на місці. Змінюються очікування здобувачів, з'являються нові методи оцінки кандидатів, бізнес змінює свої пріоритети пошуку. Серед сучасних трендів у галузі рекрутменту та оцінки персоналу Віп Ейчар відзначає:

  • Активне залучення соціальних мереж до процесу рекрутменту. Деякі дослідження стверджують, що в наш час до 80% шукачів шукають роботу за допомогою соціальних медіа. І ці цифри тільки зростатимуть.
  • Велику роль продовжують грати індивідуальні поради. З одного боку, кандидати намагаються знайти роботу за допомогою свого кола знайомств, використовуючи весь ресурс нетворкінгу. З іншого боку, багато компаній просувають програми найму персонал виходячи з рекомендації співробітників (рефералу).
  • Гейміфікацію методів підбору персоналу. Багато компаній, особливо в індустрії технологій, пропонують своїм претендентам у процесі найму пограти в ігри і, за результатами цього, знайти роботу відповідно до їхніх навичок, якостей та вміння бути лідером.

Рекрутинг в організації: особливості

Щодо джерел рекрутінгу, то їх існує два. Перший - внутрішній, при ньому задіюються ресурси самої організвції. Другий - зовнішній, коли задіюються інші джерела - рекомендації співробітників, матеріали на дошка оголошень тощо. Саме цей варіант є найпоширенішим, оскільки ресурси організації вичерпні, тому звертаються до VIP HR.

У випадку із зовнішніми джерелами кращою методикою відбору є структуровану співбесіду. Воно дозволяє розкрити професійні якості претендента/співробітника за допомогою опрацьованого комплексу питань та завдань. Питання viphr.com.ua ставляться в такий спосіб, що на них неможливо відповісти «так», «ні» чи ухилитися від відповіді. Пряма залежність структури комунікації від мети співбесіди є ключовою відмінністю способу від «традиційного» інтерв'ю.

Інші новини:

Коментарі: