Професія Тестувальник

19.08.2022

тестувальник Тестувальник або QA-інженер (від англійської quality assurance — «забезпечення якості») — спеціаліст, який тестує різні програми, додатки та сервіси, щоб переконатися, що вони працюють коректно, виявити можливі помилки та вразливість у захисті. Саме так описує дану професію Курс QA Manual https://lviv.itea.ua/courses-itea/qa-roadmap/qa-manual/ від IT Education Academy.

Особливості професії: що потрібно знати

В наші дні процес тестування охоплює всі стадії розробки програмного забезпечення. Його можна поділити на три рівні:

  • Власне тестування готової програми щодо правильного виконання функцій. Зазвичай цим займаються новачки.
  • Quality Control («контроль якості»). Тестування кінцевого продукту вищого рівня, коли перевіряють програмний код, дизайн, безпеку, юзабіліті тощо.
  • Quality Assurance («забезпечення якості»). Найвищий рівень тестування, контроль самого процесу створення та впровадження продукту. Наприклад, розробка нових стандартів при написанні програмного забезпечення, впровадження нового програмного забезпечення для розробників і т.ін.

Якщо головне завдання розробника – створити продукт, то завдання тестувальника – переконатися, що продукт працює саме так, як було задумано. При цьому обидва працюють у тісному контакті один з одним: тестувальник знаходить помилки та вразливості, передає їх розробнику, той вносить виправлення – і продукт знову надсилають на тестування. Так - поки не випустять версію, яка не викличе нарікань у тестувальника.

Як стати тестувальником та інші подробиці

завдання тестувальникНайкращий спосіб стати тестувальником - піти вчитися програмуванню і зрозуміти на практиці, як створюється софт, з якими труднощами стикаються програмісти і як відбувається процес налагодження програмного забезпечення.

Тестувальником може стати і колишній гуманітарій, зараз існує чимало курсів, які полегшують початок кар'єри. Але при цьому слід розуміти, що від людини, яка тестуватиме програмне забезпечення, потребуватиметься певний набір якостей. Так, насамперед це аналітичний склад розуму, прискіпливість і посидючість, а також наполегливість та перфекціонізм.

Тестувальнику для роботи потрібні різноманітні знання. Але компанії часто лояльні до новачків та навчають їх у процесі роботи.

Робота тестувальника не обмежується тим, що написано у технічному завданні до системи. Він також думає про те, що команда могла проґавити, забути чи не передбачити. Тестувальник розвиває в собі навичку дивитися на систему з різних, абсолютно непередбачуваних сторін. Він намагається передбачити поведінки користувача та переконатися, що функції працюватимуть коректно.

Словом, це цікава та досить різнобічна професія, особливо якщо співробітник творчо ставиться до виконання роботи і йому справді подобається те, що він робить.

Інші новини:

Коментарі: