На Сумщині родина пасічників відкрила музей меду

21.08.2022

Майже 40 років займаються бджільництвом. Нині сім’я Скоркіних у Великій Писарівці відкрила музей меду. Для цього родина стилізувала власне обійстя та шукала експонати понад три роки.

Присвятив відкриття цього музею пан Олексій своїм батькам. Адже вони обзавелися пасікою ще в 1986-му році.

За словами Олексія Скоркіна-старшого, вони стали бджолярами випадково.

“Вийшла донька на город, а на вишні сидить великий рій бджіл. Ми його зняли і з цього почалося наше заняття бджолами. Спочатку один, потім два, п’ять. Спочатку займався я. Син спостерігав і допомагав, а останнім часом вже батько допомагає синові, той всю справу взяв у свої руки і це стало його хобі. Він дуже любить бджіл і їм приділяє дуже багато часу”, — розповідає чоловік.

Нині мають 140 вуликів. У кожній бджолосім’ї в літній період часу, за словами пана Олексія, від 60 до 70 тисяч комах.

“У нас на пасіці є декілька систем вуликів – це двокорпусні вулики, вулики-лежаки, вулики дванадцятирамкові, а також є невеличкі вулики, які називаються нуклеуси, у яких розміщуються матки з невеликою кількістю бджіл для їхньої заміни. Усе залежить від природи, від бджіл, коли 90% залежить тільки від природи. Від нас, від пасічників, лише залежить 10% всього того, що ми робимо, і плюс ми маємо мед. Бджола за своє життя (зазвичай у літній період) приносить лиш чайну ложечку меду”, — говорить Олексій Скоркін.

Для утримання такої пасіки бджолярі працюють кожного дня. Уся площа, яку займає це господарство разом із музеєм, – це справа рук родини Скоркіних. У хатинці господарі підготували усілякі інсталяції та планують проводити різноманітні майстер-класи.

Пан Олексій розповідає: “Хочу вам показати свій куточок стільникового меду. Тут у нас представлені рамочки невеликі рутівського меду на 230, так і більші рамочки даданівські. Вони трішки відрізняються за об’ємом, але це самі бджоли знають, як туди заносити мед”.

Щоби відвідувачам цього музею меду було цікаво, пан Олексій підготував конкурси та розваги. Має у своїй скарбничці веселі завдання і для дітей.

Наступного року родина Скоркіних планує проводити тут і апітерапію. Це метод альтернативної медицини, у якому використовуються бджолині продукти: мед, пилок, прополіс, маточне молочко, віск та бджолина отрута.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: