“Народжені 24 лютого”. Історії сумчанок, які народили у перший день повномасштабної війни

24.08.2022

З’явилися на світ у воєнний час – у Сумах 24 лютого народилися семеро малюків: шість хлопчиків та одна дівчинка. У День Незалежності України цим крихіткам виповнюється пів року.

Для Анастасії Гавришенко Артемко – друга дитина. Жінка має ще шестирічного сина Єгора. Меншенький мав народитися на початку березня, утім, забажав зробити це раніше.

“О другій ночі 24 лютого відійшли води, на 37-му тижні вагітності, просто самі по собі. О третій годині ми вже були в пологовому будинку. Нас оформили. Довели мене до пологової зали і я чекала там, що і як. О 6:30 вихователь із дитячого садочка надіслала повідомлення, що діти до садочка не йдуть. Зателефонувала чоловіку й кажу, що сьогодні не треба йти до садочка. А він якийсь такий сумний, а я не розумію, у чому справа. “Тут таке… Росіяни зайшли на територію Сумської області”. Кажу: “Як?”. “— Кажуть, що ходять танки й чути постріли”. Кажу: “Які танки? Ти серйозно? Хіба таке може бути?”, – пригадує події 24 лютого Анастасія Гавришенко, мама Артема.

Під такі новини Анастасія о 12:45 народила свого хлопчика. Допомагали заспокоїтися працівники пологового.

“Їм щиро дякую, що вони не створювали паніку. Був страх від того, що ти не розумієш, що відбувається. Ти просто не знаєш, що тобі робити, коли в тебе такий крихітний на руках, і хвилюєшся за старшого, який лишився вдома. Я дуже хвилювалася за нього й за чоловіка”, – розповідає Анастасія.

Був момент, коли жінка не змогла стримати емоції і розплакалася…

“Я його навіщо шість годин народжувала, щоб він оце так ріс, щоб таке було? Щоб він із перших своїх днів був у бомбосховищі? Виписка в нас була під обстріли, під звук автоматної черги, то ми швидко сіли в машину й поїхали додому. Це все замість кульок, квітів та привітань”, – каже Анастасія Гавришенко, мама Артема.

Як і Анастасія, Людмила Кравченко не такі перші пів року життя планувала для свого синочка Максима.

“Не було такого особливого хвилювання, були тільки питання в голові: як далі, що робити далі, чи буде чим готувати дитину? Оці були питання. Не було питань про те, що зараз будуть бомбити. Не було страху, нічого такого. Було тільки хвилювання за дитя, як зробити для нього так, щоб йому було добре”, – говорить Людмила Кравченко, мама Максима.

Від початку вторгнення Росії в Україну Максим, за словами мами, відчував тривогу раніше ніж лунала сирена: “Він починає рюмсати. Усе добре. Він нагодований, поспав, але він рюмсає і починається тривога. Ми чуємо сигнал тривоги. А потім він, мабуть, звик до цього і все налагодилося”.

У Людмили двоє синів. Старшому Олексію три роки.

“У мене перша дитина народилася у період COVID. Я вже думала, сподівалася на те, що буде все добре з другою дитиною. Але вийшло так, що війна. Є бажання, щоб перший рік його життя ми відсвяткували в мирний час”, – розповідає Людмила.

24 лютого в Сумах народилося семеро дітей — шестеро хлопчиків та одна дівчинка.

“У місті Суми два заклади надають акушерську допомогу – це обласний перинатальний центр і міський пологовий будинок Пресвятої Діви Марії. У нас із першого січня 2022 року до сьогодні народилася 1397 діток. З часу повномасштабного вторгнення Російської Федерації, зокрема й на землю Сумщини, народилося 934 дитини. Із них 498 хлопчиків і 436 дівчинки”, – говорить Степан Пак, в.о. начальника міського управління охорони здоров’я.

І Анастасія Гавришенко, і Людмила Кравченко сподіваються, що вже найближчим часом їхні діти житимуть в Україні без війни.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: