Пам’ятки Тростянця та Охтирки потрапили у проєкт відновлення культурної спадщини

24.08.2022

В Україні запустили благодійний проєкт “Збережіть українську культуру”. Це збір коштів на відновлення зруйнованої армією РФ культурної спадщини, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики. У список внесли і пам’ятки Сумщини: Садибу Кеніга та Охтирський краєзнавчий музей.

Долучитися до відбудови спадщини пропонують всім охочим: як іноземним урядам, так і небайдужим до культури людям.

Відбудова Садиби Кеніга у Тростянці

За інформацією Мінкульту, на повну реставрацію Садиби Кеніга необхідно 67,2 млн грн, 4,2 млн грн з яких планують витратити на науково-проєктні роботи.

Садиба Кеніга – це комплексна пам’ятка історії та архітектури національного значення. Сюди входять три будівлі: головний будинок, будинок, в якому жив і працював Петро Чайковський та Круглий двір.

У грудні 2021 року музейне крило відремонтували. Це був цільовий грант Українського культурного фонду на майже 300 тис. грн. Але вже за кілька місяців музейно-виставковий центр зазнав перших руйнувань — у ніч з 23 на 24 лютого почався російський артобстріл, постраждало крило, в якому знаходилась краєзнавча експозиція.

Тростянець був окупованим близько місяця. Відступаючи, військові РФ підпалили одну з будівель садиби.

У червні директор музейно-виставкового центру “Тростянецький” Євген Маловічко в інтерв’ю Суспільному сказав, що літературний фонд лісництва в Тростянці втрачено назавжди. Двоповерховий будинок управителя лісовим господарством, за його словами, вигорів вщент. Там знаходилося відділення Інституту лісівництва і агромеліорації — Краснотростянецька лісова науково-дослідна станція.

“Ми втратили бібліотеку, яка нараховувала понад 15 тисяч книг. Вона формувалася ще за часів Кеніга. Були книги, датовані кінцем 19-го-початком 20-го століття. Згоріли офіційні видання щодо розведення лісів”, – зазначив Євген Маловічко.

У серпні музейно-виставковий центр “Тростянецький” запрацював для відвідувачів.

Відновлення краєзнавчого музею в Охтирці

На Охтирський краєзнавчий музей необхідно зібрати 124,8 млн грн. В проєкті він зазначений, як повністю зруйнований. Музей постраждав внаслідок російських бомбардувань по центру Охтирки у березні.

“В ніч із 7 на 8 березня наш музей дуже постраждав, бо поруч з ним впала бомба і зруйнувала будинок музею, зруйнувала експозиції музею, завдала шкоди експонатам”, – розповідала директорка музею Людмила Міщенко кореспондентам Суспільного у квітні. Тоді музей готувався перевозити свою експозицію.

Тут зберігалося майже 10 тисяч експонатів. Це особисті речі та роботи уродженців краю Павла Грабовського, Івана Багряного та Остапа Вишні.

Виставлялися в музеї і роботи художника з Охтирки Сергія Степанова.

“Я на наступний день пішов, подивився у вікна. Думаю, ну там “труба”. А практично стіни стримали цей удар, а удар був сильний. Дві роботи не забрав, бо вони заставлені там. У крайньому разі, якщо вони знищені, бо вони були в тому місці, де сильний удар був, то фотографії є – я їх відновлю”, – розповідав чоловік Суспільному у квітні.

Наразі музей перемістився у колишню дитячу бібліотеку, зазначають на сайті проєкту “Збережіть українську культуру”.

В суму 124,8 млн грн входить повна реставрація будівлі: ремонт даху, міжповерхових перекриттів, заміна автентичних вікон і дверей та науково-проєктні роботи (7,8 млн грн).

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: