Пішла з життя колишня керівниця Сумського художнього музею

29.08.2022

На 86-му році життя пішла у засвіти Євгенія Кочерженко.

Знана дослідниця декоративного мистецтва, головний зберігач, в.о. директора Сумського обласного художнього музею, засновниця регіонального осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Євгенія Іванівна Кочерженко.

Народилась в с. Рогізне Сумського району. У 1960-і роки закінчила Харківський інститут культури. За час багаторічної діяльності в музеї (1966-1993) пройшла шлях від наукового співробітника, головного зберігача фондів до засновника відділу декоративного мистецтва, який очолила в приміщенні Воскресенської церкви – пам’ятки архітектури поч. ХVІІІ ст. Завдяки професіональному захопленню нею зібрано понад 3 тисячі експонатів, серед яких предмети відомих художніх промислів ХХ ст., старовинні зразки вишиваних й тканих рушників, сорочок, ряден.

Багато зусиль дослідниця приклала не тільки до створення спілки народних майстрів, а й загалом до розвитку народної творчості та мистецьких надбань Сумщини. З 1992 року була обрана першим керівником – головою осередку НСМНМ України. За десять років на посаді проявила себе як організатор творчого процесу діяльності народних майстрів.

В 2007 році на Сумщині проведено Всеукраїнську культурно-мистецьку акцію «Рушник національної єдності». Справу очолила Євгенія Кочерженко разом з виконавцями традиційної народної української вишивки.

Знавець за покликанням проводила плідну роботу по відродженню народних ремесел краю, одна з авторів обласної програми «Відродження, збереження та розвитку традиційних народних ремесел». Євгенія Іванівна – дослідниця численних статей, де висвітлюються актуальні проблеми традиційного народного мистецтва. У 1971 році Є. Кочерженко уклала буклет-путівник «Волокитинський фарфор» до конференції «Північне Лівобережжя та його культура у ХУІІІ- початку ХХ ст.», написала розвідку «Глинська кераміка», виступала з актуальними темами у часописі «Народне мистецтво» («Вишивки Сумщини», «Кролевецький рушник», «Творчий шлях Віталія Шума», «Рожевий камінь гріє душу», остання – про творчість О. Гулей).

Майстриня народної вишивки розробляла авторські узори рушників на основі регіональних мотивів, відтворювала їх у техніках полтавської гладі, тамбурного шва. Її твори експонуються на Всеукраїнських й обласних виставках.

За багаторічну працю нагороджена грамотами обласної державної адміністрації, Сумської міської ради, управління культури, обласного осередку НСМНМУ. У 2007 році стала стипендіатом голови Сумської обласної державної адміністрації.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: