На Охтирщині колишній шкільний вчитель виготовляє пам’ятники загиблим бійцям

27.09.2022

Працював вчителем праці, з початком повномасштабної війни – пішов до територіальної оборони. Нині – власноруч виготовляє пам’ятники загиблим воїнам Охтирщини. Про те, якими будуть пам’ятні знаки та як над ними працює, розповів майстер Василь Статівка.

Кам’яна брила вагою понад 150 кілограмів — майбутній пам’ятний знак загиблим бійцям 93-ї бригади “Холодний яр”. Плита важка – перевертати камінь доводиться удвох. Виготовляє пам’ятник колишній вчитель трудового навчання, а нині – боєць територіальної оборони Василь Статівка. Воювати, говорить, пішов одразу – 24 лютого.

“22 лютого я відсвяткував срібне весілля, 23-го лютого був в мене день народження, а 24-го я прокинувся від вибухів, які лунали з боку Російської Федерації. Відразу зібрав тривожну валізу, вирушив до військкомату, де на нас вже чекали автомобілі, після цього виїхали в місто Охтирка, через пів години за нами їхала колона російської техніки”, — розповідає чоловік.

Чоловік каже – ідея створити меморіальний знак виникла під час вартування на бойовому посту: “Посеред дороги була вирва від вибуху снаряда. Їхали 93-ї бригади хлопці, до нас заїхали, якісь у них справи були, і один вояка сказав: “На цьому місці загинув мій побратим – Бабко Микола”. Тоді він знав лише його позивний – Вай-фай. Мені прийшла ідея увіковічити пам’ять місця, де загинув цей бойовий побратим, який був снайпером-навідником”.

Нині на плиті вже висічений імпровізований тризуб, але, говорить Василь Статівка, робота ще не закінчена. Пам’ятний візерунок доводиться висікати вручну, найскладніше було оброблювати камінь.

Пан Василь говорить: пам’ятників буде два. Мовляв, спочатку хотів виготовити меморіал лише для одного бійця, а потім вирішив створити стелу у пам’ять про всіх загиблих воїнів 93-ї бригади.

“Хлопці того гідні, щоб в моноліті висікти і золотими літерами вписати їх подвиг у захисті нашої держави і місті-герої Охтирка”, — говорить чоловік.

Пам’ятники нині знаходиться у майстерні. Менший скоро відправлять на батьківщину “Вай-Фая”. Більший планують встановити в Охтирці, коли робота над ним буде закінчена.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: