Що пропонує безробітним Сумщини центр зайнятості

09.10.2022

Програма з працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та тимчасові роботи на будівництві захисних споруд та розбір завалів. Такі послуги нині надає обласний центр зайнятості. Про це в ефірі Українського радіо Суми розповіла Наталія Куценко — начальниця відділу організації сприяння працевлаштування Сумського обласного центру зайнятості.

Саме у сільському господарстві, попри небезпеку обстрілів та інші ризики, понад 30% від загальної кількості безробітних знайшли для себе роботу. Друге місце закріпилося за торгівлею та ремонтом транспортних засобів. І, як зазначають фахівці із працевлаштування, спеціалісти робітничих професій мають більше шансів знайти для себе постійне місце роботи.

“На сьогодні загальний образ безробітного із Сумщини — це жінка за 40 років з вищою освітою”

Начальниця відділу організації сприяння працевлаштуванню Сумського обласного центру зайнятості Наталія Куценко говорить, що з початку року послугами Центру зайнятості скористалися 33,3 тисячі осіб. Найбільшу кількість реєстрацій було зафіксовано у квітні-червні.

“На сьогодні у нас перебуває на обліку 14 тис. 488 безробітних. З них: жінки – 64%, молодь – 19,7%, жителі сільської місцевості – 31,8%. За освітою це: 44,6% – вища, 47% – професійно-технічна освіта, понад 8% мають повну загальну середню освіту”, – розповіла Наталія Куценко.

В обласному центрі зайнятості говорять, що процес реєстрації дуже спростився. “Людина, яка на момент реєстрації вже припинила трудові відносини, може подати документи на реєстрацію через портал “Дія”. Саме портал, а не у мобільному додатку. Для військовозобов`язаних, окрім паспорта, ідентифікаційного коду, трудової книжки та документів про освіту, треба подавати військовий квиток. Це стосується і жінок, які мають професії, що передбачають взяття на військовий облік”, – розповідає начальниця відділу.

“На сьогодні діє програма із підтримки у працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб”

Наталія Куценко говорить, що люди, які терміново евакуювалися із зон бойових дій і не змогли вчасно розірвати трудові угоди із роботодавцем, зможуть це зробити після звернення до місцевих служб зайнятості. Тільки тоді вони матимуть змогу на реєстрацію. “На сьогодні діє програма із підтримки у працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб. За період з 24 лютого 640 осіб цієї категорії вже звернулися до центру зайнятості. При працевлаштуванні цих громадян роботодавець отримує компенсацію: відшкодування витрат на оплату мінімальної заробітної плати протягом 2-х місяців. На сьогодні 53 роботодавці вже отримали компенсації”, – розповіла жінка.

Якщо ж людина змушена була евакуюватися за кордон і на сьогодні змогла там знайти офіційну роботу, то, аби в Україні їй було зараховано страховий стаж за цей період, треба повідомити центр зайнятості. Адже Україна ратифікувала угоди про співпрацю з низкою європейських держав, в яких є пункти і про працевлаштування.

Наталія Куценко наголошує, що згідно з діючим Законодавством “Про зайнятість населення” волонтери, які працюють на добровільних засадах, можливо отримують за це якусь грошову винагороду, але не сплачують страхових внесків — не зможуть отримувати допомогу по безробіттю.

Бійці загонів територіальної оборони, в разі звільнення, матимуть право на отримання допомоги по безробіттю, говорить посадовиця. Якщо бійці служать у лавах ТРО, отримують гроші із місцевого бюджету громад і з них сплачують страхові внески, то вони мають права такі ж, як і інші безробітні, в тому числі і на отримання допомоги по безробіттю.

“Пропонуємо нашим безробітним роботи на будівництві та облаштуванні вже існуючих захисних споруд, розбору завалів тощо”

На сьогодні Державна служба зайнятості для громадян, які ще не знайшли підходящу роботу, пропонують альтернативну зайнятість. “Ми пропонуємо нашим безробітним оплачувані тимчасові роботи. На це маємо домовленість із Сумською військовою адміністрацією. Люди за виконання робіт отримують мінімальну заробітну плату, з якої сплачуються страхові внески. Тим самим, людина не втрачає страховий стаж. Серед робіт: будівництво захисних споруд, облаштування вже існуючих захисних споруд, розбір завалів, заготівля дров на опалювальний сезон, ремонтно-відновлювані роботи тощо”, – розповіла начальниця відділу обласного центру зайнятості.

Наталія Куценко говорить, що на сьогодні 22 громади на Сумщині залишаються під обстрілами. Але попри це деякі евакуйовані підприємства все ж починають повертатися. Загалом з початку року було працевлаштовано понад 8 тисяч осіб.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: