“Садили картоплю – стріляли, сапали — стріляли, копали – стріляли”. Як живуть мешканці прикордонної Попівки

18.10.2022

Прикордонне село Попівка на Великописарівщині російські військові інтенсивно обстрілюють останні два тижні, розповідає староста села Олександр Мірошніченко.

До 2014 року із сусідами мали пішохідний пункт пропуску, розповідають місцеві, і росіяни приходили на ринок до Попівки. З початком повномасштабного наступу село обстрілюється. Останні пару тижнів – майже щоденно.

“Страшно вже перестали боятися. Садили картоплю – стріляли, сапали картоплю – стріляли, копали – стріляли. Глянеш – звідти стріляють – ну хай летить, а якщо вже в нашу сторону – тоді падаємо. А як вже летить на тебе – тоді падаємо. Хліб є, живемо!”, – каже Михайло Краснокутський, мешканець с. Попівка.

“Люди виїжджають і вертаються. А взагалі стали більше згуртованіші, дружніші, один одному допомагають. Я б сказала, що до війни була більш-менш така ворожість між людьми, заздрість, а зараз усі один одного якось підтримують”, – додає Світлана Нечитайло, мешканка с. Попівка.

До села нині не їздять автобуси, магазин через обстріли працює до обіду, розповідає продавчиня Олена Сопельник:

“Хліб завозимо двічі на тиждень. Поки достатньо всього, думаю, що не жаліються. Дуже багато молоді виїхало. В кожного своя точка зору, ми поки тримаємось. Треба їхати, щоб щось було, а в селі зараз не тримаємо нічого, бо боїмось. Так живемо, як-небудь та і все”.

У приміщенні сільради облаштований фельдшерсько-акушерський пункт. Наразі тут готуються до зими – заготовлюють дрова. Завідувачка ФАПу Ольга Мусієнко говорить, що щодня до них звертається до півтора десятка людей:

“Через переживання, через те, що частіше обстріли і кожна людина потребує допомоги порадою, може якісь медикаменти. Може направлення якогось лікаря. Те, що можемо дома тут надаємо допомогу”.

Близько 12-ї години 17 жовтня село знову почали обстрілювати.

Люди ховаються до підвалу поблизу сільради.

Цього разу обстрілювали сільгосппідприємство, руйнувань зазнало майно господарства. Загалом, з Попівки, у якій проживає понад 450 мешканців, говорить староста, наразі виїхали близько 20 людей. Решта – залишаються вдома. У їхньому старостаті, куди входить Попівка, Лугівка та Стрілецька Пушкарка, внаслідок обстрілів частково пошкоджені близько півсотні будинків.

“Ми робили акти обстеження, комісійно все це фіксували документально. Допомога надавалась матеріалами, перші матеріали люди отримали. Там будівельні і зараз питання буде вирішено по заміні вікон. А так люди терплять в основному. Надіємось, що колись це закінчиться нашою перемогою. Ми українці вперті, живемо, пашемо, сіємо трудимось”, – каже Олександр Мірошниченко, староста села.

За годину обстріл закінчується і люди, говорять, повернуться до свого звичного життя, а поки, говорять мріють про одне:

“Отут у центрі у нас буде каша в нас. Порося будемо різати усім селом. Ми тільки за перемогу і тільки наша перемога”, – говорить Світлана Нечитайло, мешканка с. Попівка.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: