На Сумщині з початку війни зруйнували майже два десятки пам’яток архітектури

19.10.2022

Майже два десятки пам’яток архітектури на Сумщині зазнали руйнувань від російських військових з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Одним із таких є маєток Голіциних у Славгороді Краснопільської громади.

Село Славгород має понад трьохсотлітню історію. До цього часу там збереглися деякі архітектурні споруди XIX століття. “Це будинки роду Корсакових. На сучасному етапі – це будинок культури та лікарня. На перших фотографіях будівлі це маєток князя Голіцина ХІХ століття. Двоповерховий цегляний будинок, який був покритий черепицею вже на той час. Мав балкон. Вихід до саду. Паркетна була підлога. Вікна були пофарбовані в білий колір. Багато було оздоблення. Багато золотих прикрас у самих кімнатах. Була на першому поверсі бальна зала”, – розповіла завідувачка музейної кімнати з історії села Яна Шегера.

Пам’ять про те, який вигляд мали ці будівлі у XIX столітті, збереглася тільки на світлинах, яким не один десяток років.

Зазнав руйнації колишній маєток роду Голіциних і від рук військ РФ. Сталося це 24 червня. У будівлі, яка наразі в селі слугує як клуб та бібліотека, нині зяє діра. Ремонт у цьому приміщенні робили чотири роки тому. Саме перед тим, як відкрити клуб і сільську бібліотеку. “Оскільки кімнат багато, то зробили і сільську бібліотеку, будинок культури, там у них навіть кімнатка-музей був”, – говорить Яна Шегера.

Поруч із клубом-бібліотекою амбулаторія, яка теж розміщена в будівлі колишнього маєтку. У неї теж влучили російські війська. “Працює лікарня, але ж будинки історичну цінність, яку вони несли, дуже постраждали”, – говорить завідувачка музейної кімнати.

Із архітектурного надбання тих часів у Славгороді є ще Троїцька церква. За три століття зазнала змін лиш прилегла до неї територія. Через те, що до кордону з Росією менш як три кілометри, зазнають ушкоджень і оселі мешканців Славгорода. Обстрілюють їх з артилерії із сусіднього села Дронівка Білгородської області.

“Напруга кожного дня. Максимум день тиша, а тоді чи не долітають, чи перелітають. Діти нажахані. Дуже важко і дітям, і людям. Атмосфера дуже важка. Пошкоджених будинків дуже багато. Є такі, що дуже пошкоджені, є з вибитими вікнами. Люди однаково склять, бо осінь іде, холодно”, – розповідає славгородчанка Наталія.

З початку повномасштабного вторгнення росіян на Сумщині, за словами головного архітектора області Володимира Бикова, пошкоджено 16 пам’яток архітектури. Найперші пам’ятки були зруйновані в Охтирці. Це народний дім, дім культури, Чернеччинська селищна рада, наш краєзнавчий охтирський музей також був пошкоджений. Практично на 80% була зруйнована пам’ятка архітектури національного значення – будинок управителя Кеніга в Нескучному, частково було пошкоджено Круглий двір, садибу Голіциних. Є такі пошкодження і в Конотопі, і у Краснопільській громаді. Вони не тільки вбивають націю, а й хочуть знищити нашу історію, бо вони розуміють, що пам’ятки архітектури – це наше надбання, наш символ”, – розповів Володимир Биков.

Міністерство культури зареєструвало понад 500 воєнних злочинів РФ проти української культурної спадщини. Найбільше таких зафіксовано в Донецькій, Харківській, Київській, Луганській, Чернігівській та Сумській областях.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: