Голову Середино-Будської громади Олександра Гена залишили під вартою ще на два місяці

02.11.2022

Таке рішення прийняли у Зарічному районному суді Сум. Чоловіка обвинувачують у державній зраді та незаконному переправленні людей за кордон.

На початку судового засідання прокурор подав клопотання про те, аби залишити під вартою обвинуваченого Олександра Гена. Термін дії цього запобіжного заходу закінчується 4 листопада.

“Обвинувачений Ген може вчинити інше кримінальне правопорушення та продовжувати вчиняти кримінальні правопорушення, в яких він обвинувачується. Вказаний ризик підтверджується тим, що, беручи до уваги особистість обвинуваченого Гена, його проросійську налаштованість, тісні зв’язки з місцевою владою Російської Федерації, військовими та силовими структурами РФ, які можуть забезпечити його переховування на території Російської Федерації. Для забезпечення виконання належної поведінки обвинуваченого Гена під час судового провадження та судового розгляду виникла необхідність в продовженні обвинуваченому Гену запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на строк, що не перевищує 60 діб без визначення розміру застави”, – сказав Артем Левченко, прокурор обласної прокуратури.

Адвокат Олександра Гена – Максим Кондратенко – клопотав про більш м’який запобіжний захід для свого підзахисного – домашній арешт:

“Те, що заявляє прокурор про тісні зв’язки з представниками РФ, якийсь вплив, можливо, через представників РФ, – немає жодного протоколу, жодного запису серед тих записів, щоб Ген спілкувався з кимось із представників Російської Федерації. Їх фізично не існує, оскільки цих розмов не відбувалося. Була лише єдина зустріч, якщо не помиляюсь, не одна, а дві, коли викликався Ген на територію нейтральної смуги, це підтвердили і свідки кримінального провадження і пропонувалося представниками РФ, а саме Суземського району щодо надання якоїсь допомоги, щодо якої він надав категоричну відповідь: “Ні”.

“Так звані ризики, які, беручи до уваги не дозволяють мені обрати інший запобіжний захід, ніж тримання під вартою, вважаю переоціненими. Бо у мене є можливість перебувати під цілодобовим домашнім арештом з носінням електронного браслета у місті Суми – це далеко від бойових дій, далеко від кордону і я ніяким чином не зможу, якби навіть і хотів, не зможу втекти звідси”, – сказав Олександр Ген, обвинувачений.

Вислухавши сторони, судді пішли до нарадчої кімнати. Після перерви Євгеній Янголь, суддя Зарічного районного суду м. Суми, оголосив рішення:

“Подовжити Гену Олександру Григоровичу 1974 року народження строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 28 грудня 2022 року включно, без визначення розміру застави”.

Затримали Олександра Гена наприкінці квітня. Санкція статті, за якою його обвинувачують передбачає 15 років позбавлення волі, або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Наступне судове засідання по цій справі призначили на 7 листопада.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: