В Охтирці думають, що робити зі зруйнованим універмагом

03.11.2022

Стан будівлі «Універмагу», як з естетичного, так і з безпекового ракурсу турбує не лише співвласників пошкодженого ракетним обстрілом об’єкту.

На цьому тижні за ініціативи міської влади була проведена зустріч підприємців із фахівцями проектного інституту ПрАТ “Сумський Промпроект”– директором, експертом з обстеження Миколою Гречаниченком, фахівцем з обстеження Олександром Новицьким і профільним заступником міського голови Олександром Маслом.

Під час зустрічі експерти «Сумського Промпроекту» надали підприємцям (співвласникам) роз’яснення щодо чинного законодавства України, застосування вимог нормативно-правових актів, які регулюють порядок виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд. Також співвласники отримали відповіді на свої запитання і слушні поради, які допоможуть розпочати роботи правильно – як з юридичної точки зору, так і з найменшими витратами для самих підприємців.

Наразі міська влада вважає більш пріоритетними завданнями відновлення житлового фонду і запуск роботи ТЕЦ, оскільки це критично важливо для життєдіяльності міста. Разом з тим проблематика стану нежитлових будівель у центрі міста теж знаходиться у центрі уваги влади.

Перш ніж приступити безпосередньо до робіт по розбору завалів триповерхового «Універмагу», необхідно задовольнити цілий ряд вимог і перш за все – самі власники приватної будівлі мають знайти консенсус щодо подальшої долі об’єкту їхньої власності.

Даний об’єкт по вул. Незалежності, 8 має сім співвласників, кожен з яких може мати власну позицію, тож у цій ситуації важливо напрацювати алгоритм спільних дій.

Міська рада взагалі не має права одноосібно вирішувати питання, які стосуються приватної власності, однак допомогти співвласникам «Універмагу» подолати труднощі – готова.

Перший крок зроблено – залучено до справи фахівців із Сумського проектного інституту, які проводять обстеження і визначають ступінь придатності – це першочергові заходи, врегульовані законодавством і необхідні для реалізації подальших етапів, зокрема для технічного звіту та визначення подальшої безпечної експлуатації – чи це буде повна ліквідація будівлі чи реконструкція.

Акт комісійного обстеження на об’єкт вже виготовлений – це відправна точка, далі співвласники мають прийняти єдине рішення, що ускладнюється відсутністю в Україні деяких власників та наявність у деяких співвласників індивідуальної, відмінної від інших позиції. Законом же передбачено, що будь-які дії на об’єкті, якщо хоча б один із співвласників «проти» – не дозволяються.

Міська влада, виходячи з рішення саме співвласників, готова надати подальшу допомогу постраждалим підприємцям у подоланні руйнівних наслідків війни. Неприйняття власниками об’єкту спільного рішення унеможливлює будь-які процеси, в тому числі консервацію будівлі на зимовий період.

За результатом зустрічі, є надія, що співвласники приймуть єдине рішення щодо озвучених фахівцями пропозицій і таким чином стартує процес ліквідації руїн.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: