У Сумах відсутні деякі препарати для онкохворих: чи варто хвилюватися

04.11.2022

Днями у соцмережах з’явилися публікації сумчан зі скаргами на відсутність у медичних закладах міста деяких препаратів, необхідних для пацієнтів з онкологією. Зокрема, це таблетки Капецитабін-500, необхідні для людей, які проходять хімієтерапію. Такі ліки надавалися безплатно, а за відсутності їх можна було придбати в аптеці. Ціна на них – від 2500 грн.

Також з’явилася інформація, що і в аптеках цей препарат вже важко купити, адже його немає в наявності через високий попит. На час написання матеріалу цей препарат у дозуванні 500 мг був у наявності у п’яти аптеках міста Суми, в інших дозуваннях –  у 36-ти.

Керівник Сумського обласного клінічного онкологічного диспансеру Володимир Шевченко повідомив, що дефіцит деяких препаратів, необхідних для лікування онкологічних захворювань, на жаль, є звичайною ситуацією. З початком повномасштабного вторгнення ця проблема ускладнилася по всій Україні. Деякі препарати витрачаються швидше за інші. Є ті, у постачанні яких є перебої, і ті, що завжди у доступі. Згаданий Капецитабін, як і ряд інших медикаментів, надаються не НСЗУ, а за спеціальною державною бюджетною програмою.

Володимир Шевченко повідомив, що потреба онкодиспансеру у Капецитабіні на 2022 рік складала 1.2 млн таблеток з дозуванням 500 мг і 84 тисяч таблеток з дозуванням 150 мг. У травні цього року заклад отримав лише 34 740 таблеток, і це ті ліки, які були виділені ще на 2021 рік.

“Звичайно, між українськими онкологами є взаєморозуміння, тому колеги з інших областей діляться з нами препаратами, які у них є у надлишку. Так само ділимося і ми. Також, частину ліків отримуємо у якості гуманітарної допомоги”, – коментує Володимир Шевченко.

Пацієнт, який проходить хімієтерапію, може обрати інший заклад у будь-якому регіоні країни, де наявні необхідні йому препарати. Преференцій у тому, кому видавати безплатні препарати першочергово, немає. Тому їх отримують за фактом звернення.

Володимир Шевченко повідомив, що у жовтні від онкодиспансеру була подана заявка на профільне міністерство щодо відсутності певних препаратів, і вони очікують на їхню появу до кінця листопада.

tribuna.sumy.ua

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: