У Лебедині досі не відновили будинки, які пошкодило вибуховою хвилею у березні

10.11.2022

Через російські обстріли на Сумщині страждають прикордонні громади. Та саме там, де прилітають ворожі снаряди, місцева влада надає постраждалим допомогу на відновлення житла. А в населених пунктах, віддалених від кордону, вже сім місяців не можуть допомогти потерпілим.

Прикордонну Білопільську громаду російські військові обстрілюють зі своєї території. У двоповерховий будинок, де мешкає пенсіонерка Лідія Шевчун, влучили 10 жовтня. Тут повилітали вікна, пробило дах. На зараз дах полагодили силами комунальників.

“Це ж якийсь армагедон! Ми чули обстріли, але такого прямого влучання іще не було. Гуркіт був страшний. І саме гуркіт розбитого скла, обвал цей. Стеля наскрізь і небо було видно. Нехай дає нам озброєння Америка і НАТО, нехай допомагають. Ми ж самі не виберемося проти такої задрипаної супердержави. Вікна очільник міста обіцяє допомогти, але на це все час треба. Дякую, що перекрили дах. Якось будемо жити”, — розповідає Лідія Шевчун.

За словами міського голови, російськими обстрілами в громаді пошкоджено понад 150 будинків. На їх відновлення використовували кошти власного резервного фонду, тепер залучають благодійників та обласних депутатів.

“Ми працюємо із різними фондами: Червоний Хрест, Греко-католицька церква, які обіцяють людям допомогти у відшкодуванні їхніх витрат з проведення ремонтів. Перший день нам надано було матеріали ОСБ, плівка, щоб люди хоч якось могли просто закритися”, — говорить Білопільський міський голова Юрій Зарко.

Місто Лебедин, вулиця Привокзальна. Колись в цьому районі працювала нафтобаза, але з десяток років тому підприємство закрилось і все обладнання розпродали. Та російські військові 5 і 10 березня скинули на територію колишньої нафтобази дві авіабомби. Приватні будинки на цій вулиці були пошкоджені вибуховою хвилею та уламками.

“Пошкоджений будинок, потріскані стіни і немає 7 вікон з 10. Ні мер, ніхто з адміністрації на нашій вулиці не був. Ось нещодавно телефонували: надійшли будматеріали, але нам сказали, кожен з нас, щоб наймав машину і якимсь транспортом доправляв. Люди кажуть, що ці матеріали на допомогу людям лежать вже 2 місяці”, — говорить власниця пошкодженого будинку Наталія Рибалко.

Пенсіонерці Валентині Хоменко допоміг з ремонтом син: “Повибивало мені вікна наскрізь. Синок в мене воює, два онуки воюють, я їм подзвонила, він мені переслав гроші і я за ці гроші поставила три вікна і найняла, посклили ці вікна. Шифер підсунули, цвяхи позабивали. Стеля в їдальні обірвалася, але там підвісний, воно там усе висіло. Своїм коштом усе зроблено. – А що міськрада говорить? – Повиписувала акти – і все, більше нічого”.

Ярослав Бурлюк залишився з бабусею. Його батьки вивезли його меншу сестру до Європи. Завдяки батькам вдалося полагодити дахи їхніх будинків, від мерії допомоги іще не було.

“У нас на території є 2 будинки і найсильніше постраждав той, що був ближче до вибуху, там і шифер поїхав і вікно в’їхало в середину. Парфило приїхав, заміряв тільки один будинок, той, що менше постраждав. А натомість він мені сказав, що та будівля не підлягає для компенсації”, — розповідає Ярослав Бурлюк.

Начальник управління житлово-комунального господарства Лебединської міськради Олексій Парфило говорить, що затримка з відновленням постраждалих будинків сталася через війну: “У зв’язку з тим, що інфраструктура України постраждала, зміни скорочені, на період повітряних тривог виробництво припиняє свою роботу, тому виробники попросили, відтермінувати на 2, хто навіть на 3 тижні постачання нам цих будівельних матеріалів. Матеріали ми отримуємо із обласної військової адміністрації, кошти – це резервний фонд Сумської обласної адміністрації. — Білопільська громада, Хотінська громада вчора розбомбили, сьогодні вони вже починають працювати, як так, що у вас так дуже пізно, 7 місяців пройшло – і нічого? – На жаль, я на це питання не можу відповісти”.

За словами Олексія Парфило у Лебединській громаді пошкоджено близько 170 приватних будинків. Після березня російські військові не обстрілювали Лебедин.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: