На Лебединщині люди 8 місяців в очікуванні ремонту пошкодженого вибухом житла

21.11.2022

Вісім місяців чекають ремонту свого пошкодженого будинку від вибуху ракети мешканці двоповерхівки у с. Малий Вистороп, Лебединської громади на Сумщині. Жителі кажуть – досі жодної допомоги так і не отримали. 

У квартирі пані Раїси 10 градусів тепла. Вікна забиті плівкою, а стіни покриті грибком. Така ж ситуація і з житлом сусідів. Через пошкоджений вибухом дах, у квартирах на другому поверсі під час дощів тече зі стелі.

“Тече отут прямо з люстри, тут відра стояли. Отут тряпок понакладала, щоб сусідам не лило. А отут все залило всю сторону”, — розповідає мешканка будинку по вул. Ювілейна, 6 Прасков’я Кравченко.

Мешканка цього будинку Вікторія Михайлик говорить: “Все у плісняві, все постійно тече, мокро і грибок навіть у шафі. Це при тому, що ми як могли перекрили. Це при тому, що на цей час на даху стоїть 18 тазків. Відра, тазки, ну будь-яка тара, щоб якось припинити потік води”.

Усі руйнування у будинку – наслідки вибуху російської ракети поряд із будинком 25 березня. Одразу, говорять мешканці, аби врятувати будинок, самотужки покрили дах вживаним шифером, але він протікає.

Лариса Бадьорна розповідає: “У нас там стоять ємкості, які трошки воду вловлюють, але ви ж бачите більшість пенсіонери і немає навіть кому лізти ту воду зливати. Ми мовчали, надіялись. Нам обіцяли: завтра, з неділі. А зараз війна, з неділі не діє це”.

Люди говорять, за власний кошт відновили, що змогли. І з весни чекають на допомогу від влади: “За вісім місяців міська рада приїжджала двічі, при цьому з нами ніхто не зустрічався. Ми самі видивлялись, бо нам це болить. Зараз зайде мороз в нас розмерзнеться система, ми залишимося без води. Грибком покриті всі стіни, як можна жити?”.

У будинку навпроти, який того ж дня був пошкоджений вибухом, відновлювальні роботи тривають, бо там інший підрядник. Призначений тиждень тому староста села говорить: коли він звернувся до Лебединської міської ради, там йому відповіли, що не знають, хто має виконувати роботи по цьому будинку.

“Тут спочатку сказали замінять 5 стропил, а сьогодні сказали, що повністю, а вікна, як мені сказали, мають приїхати на наступному тижні. Так мені сказали, що матеріал вже їде. А два дні тому мені сказали, що не знають підрядника”, — зазначив староста с. Малий Вистороп Олександр Воробйов.

Того ж дня підрядник привіз деревину для ремонту даху та через ожеледицю не міг довезти матеріал до будинку.

За інформацією системи “Prozorro”, договір на капітальний ремонт будинку Департамент капітального будівництва обласної держадміністрації уклав 7 листопада із ТОВ “УКРБУД-ПРОЕКТ-РЕКОНСТРУКЦІЯ”. Вартість робіт – майже, 3,5 млн гривень.

“До нас восени, в жовтні, звернулася Лебединська міська рада. Зараз замовник отримує дозвіл на будівництво. Мене дивує, чому саме восени міська рада, маючи навіть невикористані кошти свої, близько 50 млн, звертається до обласних структур надто пізно”, — пояснює заступник голови ОВА Олег Клименчуков.

Виконуюча обов`язки голови Лебединської громади Світлана Горошко говорить, будинок був включений до переліку тих, що ремонтуватимуться за гроші державного бюджету. Вони тільки виготовляли проєктно-кошторисну документацію.

“Кошти, які були виділені з державного бюджету на проведення ремонтів, були виділені під поточний ремонт, а коли обрахували суму коштів — три мільйони, то це виявилися капітальні видатки. Тому проєктно-кошторисна документація перероблялася. Кошти були виділені міським бюджетом на проєктно-кошторисну – 20 тисяч, виділені і освоєні”, — розповідає посадовиця.

Закінчити роботи за договором фірма має до 25 грудня. Мешканцям будинку, сказала Світлана Горошко, якщо вони звернуться, можуть надати грошову допомогу.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: