Вибіркову туберкулінодіагностику дітей у Сумах планують провести на початку 2023 року

23.11.2022

Зараз реакцію Манту роблять тільки тим дітям, у яких є показання, або вони перебувають у групі ризику — пояснюють лікарі. У Сумах батьки проходять анкетування перед туберкулінодіагностикою їхніх дітей. На що треба звертати увагу родинам, щоб не пропустити розвиток туберкульозу – читайте далі.

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги №1 нині реакцію Манту в дітей не перевіряють, бо не мають туберкуліну. Не проводять цю перевірку всім підряд, як робили раніше, уже рік. Тетяна Стегній привела десятирічного сина на огляд до лікаря. Жінці дали папірець зі скринінговим анкетуванням.

“Коли я була в такому віці, як Матвій, то до нас у школу приходили й робили всім Манту, і зовсім ні в кого не питали з батьків, потрібного його робити чи ні. Це на розсуд батьків, але я вважаю, що моїй дитині потрібно”, — говорить мама Матвія.

Анкета, яку нині мають заповнити батьки у медичних закладах, з якими у них підписані декларації, складається з 15 запитань.

Медичний директор Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 Анна Пилипенко пояснила: “Доки ми оглядаємо дитину, мама, тато чи опікуни заповнили анкету. За цією анкетою ми можемо вже визначити: підлягає дитина до подальшого обстеження чи дитина абсолютно здорова і ніяких подальших дій не потрібно виконувати”.

За словами лікаря-педіатра Анни Пилипенко, на ймовірне захворювання дитини на туберкульоз можуть вказувати такі симптоми: “Це підвищення температури тіла, тривале. Це можуть бути невисокі коливання температури, навіть 37,1, але ця температура тривала. Наступний симптом – це покашлювання або кашель протягом двох тижнів. Невмотивована втрата маси тіла або дитина втратила інтерес, цікавість до навколишнього середовища. Підвищене потовиділення, особливо вночі”.

Роблять Манту дітям з групи ризику, — розповідає лікар-фтизіатр Людмила Сипченко: “Дітки, які часто хворіють, дітки із захворюваннями бронхо-легеневої системи, дітки з багатодітних сімей, дітки, які мають статус ВІЛ-інфікованих і погано набирають вагу. У цих групах дітей туберкулінодіагностика має продовжуватися обов’язково щорічно”.

Якщо є якісь порушення, то сімейний лікар чи педіатр видає направлення дитині до фтизіатра.

“Крім туберкулінодіагностики, останні роки набрав чинності квантифероновий тест. На жаль, він проводиться тільки в приватних лабораторіях. Коштує мінімум 1,5 тис. гривень за обстеження. Проводиться мікробіологічне дослідження, тобто виявлення безпосереднього збудника туберкульозу – це початкова молекулярна, генетичні тести, так званий Джин-експерт. Якщо цей результат буде позитивний, то після цього Джин-експерту проводиться комплекс заходів вже безпосередньо в протитуберкульозному диспансері спеціалізованому”, — розповідає лікар-фтизіатр.

У центрі первинної медико-санітарної допомоги №1 планують проводити вибіркову туберкулінодіагностику на початку 2023 року. Загалом із лікарями цього медичного закладу декларації підписали батьки майже 29 тисяч дітей. Пробу Манту запланували орієнтовно для тисячі юних пацієнтів.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: