“Кошти на ремонт ніхто не виділяв”. У Сумах руйнується архітектурна пам’ятка

25.11.2022

У Сумах руйнується архітектурна пам’ятка — муніципальна галерея. Її стіни зсередини покрилися пліснявою. Сталося так, говорить заступниця директора закладу, через напівзруйнований фасад будівлі.

“Наш фасад обвалюється, а тепер — вода, сніг, лід, який там залишається, потрапляє сюди і руйнує саму міську галерею. Приміщення пофарбували два роки тому, стіни були в ідеальному стані. Вода підійшла донизу, і там — електрика, і це — дуже велика проблема”, — каже заступниця директорки “Агенції промоції “Суми” Ольга Скрипник.

Житловий будинок на Соборній, 27, фасад якого руйнується, – пам’ятка архітектури місцевого значення. Будинок був зведений наприкінці 19 століття, й перебудований у 1948 році. На початку 2000 років там працював продовольчий магазин. Восени ж 2009 року на місці магазину відкрили Сумську муніципальну галерею. Руйнуватися фасад будівлі почав у 2015 році.

“Шматки фасаду та цеглини з карнизу будинку обвалюються щодня. Стіни в середині приміщення не просихають зовсім, штукатурка просто падає відвідувачам галереї на голову…”. — це фрагмент тексту з останнього звернення працівників Агенції до міської влади у жовтні 2022 року. Такі звернення, говорить Ольга Скрипник, щороку писали по кілька разів. Із 2015 року будинок в чергу на реконструкцію так і не поставили.

“Нам відповідали, що на реконструкцію будівлі потрібно виділяти кошти на розробку кошторису, плану реконструкції”, — зазначила вона.

Проєктно-кошторисну документацію виготовили у 2021 році. Згідно з розрахунками на ремонт потрібно 6 мільйонів 712 тисяч гривень.

“Це як реставрація йде будинку. Не як звичайний поточний чи капітальний ремонт, а реставрація, тому там — і розцінки інші, і коефіцієнти застосовуються інші”, — каже директор департаменту інфраструктури Сумської міськради Олександр Журба.

Зараз, говорить директор Сумського департаменту інфраструктури, питання ремонту — не на часі.

“Коштів на ремонт ніхто не виділяв. Нині капітальні видатки майже не фінансуються. Зараз за 590 постановою взагалі фінансуються кошти з резервного фонду або на оборонні заходи. Будемо вносити на розгляд депутатської комісії щодо бюджету 23-го року”, — зазначив Журба.

Поки ж реконструкцію не розпочали, говорить Ольга Скрипник, частково виправити ситуацію працівники Агенції намагаються власними силами.

“Є шматочок, який ми вже відновили, встановили пластик, результату не дало. Ми думали, що пластиком зможемо трохи заховати проблему, але не вийшло”, — каже вона.

Ольга Скрипник додає: самостійно закрити питання додаткового ремонту найближчим часом Сумська міська галерея можливості не має.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: