Заплуталися в двох вантажівках: чому сумчани недорахувалися гуманітарної допомоги

05.12.2022

Сумська міська рада минулого тижня повідомила про те, що Суми отримали 20 тонн гуманітарного вантажу з німецького міста Целлє. У вантажі – продукти, новорічні дитячі подарунки, засоби гігієни, медикаменти та обладнання для лікарень. Це вже третій гуманітарний вантаж з міста-побратима для Сум від початку повномасштабного вторгнення.

Але скрупульозні сумчани додивилися, що на сайті міста Целлє є дещо інша інформація: немовби для Сум відправили дві 40-тонні вантажівки, загальна вартість вантажу в яких складає 52 тисячі євро (50 піддонів із товарами). «Під час закупівлі ми чітко врахували побажання наших друзів у Сумах, – пояснив керівник проєкту Матіас Петерс. – Ми заздалегідь отримали електронний лист від міста-партнера, в якому конкретно значилося, що потрібно. Також включили посилки, які були заповнені дітьми Целлє для дівчаток та хлопчиків в Україні в рамках кампанії «Круглий стіл 107» та покликані створити там трохи різдвяного духу – попри важкі часи».

Сумчани склали вантажівки (40 плюс 40) і отримали вантаж у 80 тонн. А оскільки до Сум приїхало тільки 20, зрозуміло, що люди почали цікавитися: де ж поділися інші 60 тонн?! Невже неприємні історії з гуманітаркою продовжуються?

На подібні коментарі в соцмережах оперативно відреагував секретар Сумської міської ради Олег Рєзнік, який опікується питанням гуманітарної допомоги на території Сумської міської громади: «Читаю коменти і смішно! Особисто я приймав ці 2 фури. Одна фура може перевезти максимум 22 тонни, 2 х 22 = 44 т. Одна фура була неповна, що засвідчують фото, друга везла ліжка та матраси. А тепер рахуйте, математики, скільки ми отримали вантажу? Мабуть, точно 60 т «роздєрєбанили» і з”їли, нє – ще ліжка в супермаркет відвезли. Олію ж випили!»

Дійсно, фахівці зазначають: згідно з ПДР України (пункт 22.5) і Правилами перевезення негабаритних вантажів, загальна фактична маса автопоїзда не повинна перевищувати 38 т. Тягач («голова») важить 7-7,5 т і напівпричіп – приблизно 7,5 т (залежить від моделі транспортного засобу). Таким чином, сумарна вага тягача і порожнього напівпричепа становить 14-15 тонн. З цього випливає, що фура може перевозити від 23 (38 – 15) до 24 (38 – 14) тонн вантажу. Як правило, стандартний напівпричіп має три осі, тому в ньому можна перевозити не більше 22 тонн вантажу, інакше буде перевантаження, що веде до накладання штрафів, тому що автопоїзд не пройде ваговий контроль.

Тож з гуманітаркою все гаразд, а от прискіпливим сумчанам необхідно трохи більше довіряти землякам…

shans.com.ua

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: