Без електрики та під повітряну тривогу: як працюють сумські лікарі

16.12.2022

Понад чотири години без електрики та під час повітряної тривоги – в таких умовах доводиться оперувати та приймати пацієнтів сумським лікарям під час масованої ракетної атаки російських військових. 

Оперувати пацієнтів, говорить уролог Володимир Пономаренко, не припиняють:

“Наразі у мене проходить четверта операція, ми працюємо на дві операційні, працюємо зараз. Це вже четверта операція. – Наскільки це складно так працювати? (-кор.) – Повірте, дуже складно”.

Одним із критично важливих, де також необхідна електрика, є реанімаційне відділення.

“В нас обов’язково повинні працювати апарати штучного дихання, обов’язково повинні працювати інфузомати, подача кисню завжди має бути. Складно працювати в таких умовах з цим відключенням світла. Генератори запукаються, вчасно запускаються, тому тримаємося, як можемо, обороняємо наш фронт, як можемо”, — каже Віта Ліснича, анестезіолог.

Всі операції, говорить заступниця директора лікарні Лариса Таранець, заплановані заздалегідь, тож відкласти їх не можуть:

“На сьогодні у нас працює три операційних зали, генератори підключаються автоматично, тому у нас немає затримки в часі. Всі апарати і апаратура, яка потрібна. Процес іде, але дійсно важко, бо це певне і фізичне навантаження на співробітників і певне психо-емоційне навантаження на медичний персонал”.

Нині роботу лікарні забезпечують п’ять генераторів. На випадок довгострокового відключення електрики, говорить директор лікарні Володимир Поцелуєв, запасли паливо. Його має вистачити на мінімум 10 днів роботи. Воду мають з власної скважини. Окрім цього, енергетики працюють над тим, аби лікарню можна було перевести до першої категорії споживачів, як об’єкт критичної інфраструктури. А також, придбали за кошти закладу генератор, потужністю 180 кВт.

“Якщо світло вимкнуть, він включився. то це повністю забезпечить цієї енергії вистачить на наші корпуси. Також ми закупили 38 інверторних кондиціонерів, які будуть запитані від нього і до мінус 25 будуть надавати відповідне тепло в палатах, реанімації, операційних залах”, — каже Володимир Поцелуєв.

Коли ж лунає повітряна тривога – не працює поліклініка, частина ж лікарів стаціонару залишаються поряд із своїми пацієнтами.

“Ми не всіх пацієнтів можемо спустити в підвал, тому щоб не створювалися в нас якісь інші проблеми, ми залишаємося з пацієнтами тут. Вже звикли, все буде добре”, — додає анестезіолог Віта Ліснича.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: