Листи Миколаю: у Сумах волонтерка збирає подарунки для дітей до дня Святого Миколая

17.12.2022

З 2018 року волонтерка Ксенія Гриник до дня Святого Миколая шукає “чарівників”, які готові здійснити прохання дітей, заздалегідь написані в листах Миколаю. Як проходить акція цього року, хто долучився та які подарунки чекає малеча – у матеріалі.

“Минулого року я ще була самостійним волонтером, збирала у себе вдома подарунки від небайдужих людей, які виявили бажання стати “чарівниками”. Ми збирали листи від дітей, позбавлених батьківського піклування, з багатодітних родин. “Чарівники” забирали листівку натомість віддавали дитячий подарунок. Потім ми збирали дітей в у міському центрі соціальних служб, і видавали. Також приїздили до інтернатних закладів і залишали під подушками ці подарунки”, – розповідає Ксенія Гриник.

Цьогоріч, за її словами, формат дещо змінився.

“Зараз у місцевих інтернатних закладах дітей немає. Повернулися в Україну дітки з будинку маляти, вони зараз знаходяться на Івано-Франківщині і вони також чекають на подарунки. Але це малюки, вони не пишуть листи, тому ми їм направимо солодкі подарунки і іграшки, але не будемо прив’язуватися до вікових категорій і дуже великі подарунки не будемо відправляти”.

Також, каже Ксенія, цього року вперше у Сумах листи Миколаю писали діти внутрішньо переміщених осіб.

“Читаючи ці листи, видно, як змінилися діти, їхні думки, як вони долучаються і відчувають цю війну. Пишуть діти різного віку, комусь допомагають батьки. 13-річна дівчинка Софія до війни мешкала у Харкові в районі північної Салтівки, зараз вона з батьками живе у Сумах і дуже хоче повернутися до своєї оселі. Саме цього вона, найперше, і просить у Святого Миколая. А ще дівчинка мріє про MP3-плейєр, бо хоче слухати українські пісні, які для заспокоєння вмикала, ховаючись у підвалі під час обстрілів сусідніх будинків. 9-річний Марат з Краматорська вже майже 9 місяців не був вдома і у своєму листі просить Миколая допомогти ЗСУ, а для себе просить мікрофон, бо знімає відео про війну і має свій YouTube-канал. 16-річна Єлизавета попросила у Святого Миколая дві книжки – “Сад Гетсиманський” та “Тигролови” Івана Багряного. Зараз діти зрозуміли важливість української мови. Маленькі діти бажають м’яких іграшок, тому що у них є потреба когось обійняти”, — розповідає волонтерка.

Діти написали близько 300 листів, і волонтерка очікує, що вони ще будуть надходити. “Ми не будемо обмежуватися 19 грудня, поки будуть іти листи – ми будемо виконувати дитячі бажання”, – говорить Ксенія та зазначає, що до акції долучилися багато людей:

“Люди дуже відкриті, особливо ті, хто виїхав за межі України. Є навіть такий випадок, коли дівчина перерахувала 25 тисяч гривень і сказала, що хотіла б викупити максимальну кількість листів для того, щоб подарувати дітям радість. Є бажаючі на всі листи, люди пишуть щодня і навіть просять по два листи”.

Подарунки розраховують на вартість до 500 гривень, але “чарівники” можуть додати до іграшки ще цукерки.

Збирають подарунки на Воскресенській, 16. Інформацію про акцію Ксенія Гринник розміщує на своїй сторінці у Facebook.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: