На Охтирщині повідомлено про підозру колишньому державному нотаріусу за підробку документів

20.12.2022

В ході досудового розслідування було встановлено, що 43-річна жінка, перебуваючи на посаді державного нотаріуса, посвідчила та видала свідоцтва про право на спадщину за заповітом, який ніколи не існував.

Виготовивши на спеціальних бланках нотаріальних документів свідоцтва про право на спадщину за заповітом, в які було внесено завідомо неправдиву інформацію та виготовлені без законних на те підстав, зловмисниця засвідчила його своїм підписом та скріпила печаткою нотаріальної установи. У подальшому жінка зареєструвала вказані документи в реєстрі вчинення нотаріальних дій, тим самим надавши документам юридичного значення.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, нотаріус, використовуючи свій особистий логін та пароль, зі свого робочого комп’ютера відкрила спадщину за неіснуючим заповітом та видала свідоцтва про право на спадщину за заповітом окремо на дві земельні ділянки.

Усвідомлюючи протиправність своїх дій, всупереч вимогах нормативно-правових актів у даній галузі, зловмисниця не передала вказані документи до відповідного відділу для зберігання. Таким чином спадкове майно перейшло від померлого у власність іншого громадянина, який не був обізнаний про злочинні дії підозрюваної.

В подальшому остання видала підроблені свідоцтва та спадковий договір для передачі земельних ділянок особі, в інтересах якої встановлено обтяження, тим самим використавши завідомо підроблені документи.

За деякий час після цього зловмисниця повторно вчинила аналогічні злочинні дії на підставі неіснуючого заповіту від імені ще одної померлої особи.

На даний час слідчі поліції за процесуального керівництва Охтирської окружної прокуратури повідомили зловмисниці про підозру за ч. 3 ст. 358 (складання та видача нотаріусом завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення), ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа), ч. 3 ст. 363 (несанкціонована зміна інформації, яка обробляється в автоматизованих системах чи комп’ютерних мережах) Кримінального кодексу України. Слідчі дії тривають.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: