В чому причина аномально теплої зими на Сумщині та якої погоди чекати на Різдво

02.01.2023

За словами синоптика Юрія Літвінова, за останні 30 років у світі спостерігається глобальне потепління. В перший день нового року на Сумщині зафіксовано рекордно високу температуру повітря.

Нетипові для січня плюс 9 на термометрі та зелені краєвиди довкола. “Якщо брати за максимально найвищих температурах, то можна говорити, день 1 січня став рекордним. Такі температури не відмічалися за всю історію метеоспостережень. Рекорд-початок 1 січня — це були температури +5 +8. А вчора на території Сумщини спостерігалася температура від 7 до 9 градусів тепла, що є рекордом для цього дня. Якщо говорити про мінімальні температури, то на території Сумщини в січні спостерігалася температура від 36 до 40 градусів морозу. Це був 87 рік”, – розповів завідувач сектору метеопрогнозів Сумського гідрометцентру Юрій Літвінов.

Цьогоріч теплий природний катаклізм відчутний не лише на Сумщині,- розповідає синоптик. “На заході було від 15 до 20 градусів тепла. А у Івано-Франківську 1 січня було 20 градусів тепла — це взагалі рекордна позначка”, – говорить Юрій Літвінов.

Колишня доцентка кафедри прикладної екології Валентина Тюлєнєва говорить — на зміну клімату впливають зовнішні та внутрішні причини. “Зовнішні — це сонячна енергія й інтенсивність. Але до 1975 року інтенсивність сонячної радіації збільшувалась, а наступний період навпаки зменшується. Температури наростають, темпи температур збільшуються з кожним роком. Це вказує на те, що причини є і внутрішні. Вони відомі — підвищення рівня вуглекислого газу в атмосфері та метану. Це людська діяльність”, – розповіла Валентина Тюленєва.

Синоптик Юрій Літвінов каже: справжня зима на Сумщину завітає з 6 січня. Уночі 7, 8 та 9 січня температура в середньому опускатиметься до – 15, -20 градусів. А на Різдво випаде сніг.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: