Сумські науковці створили мобільний причеп-електростанцію, подібний до конструкції Ілона Маска

04.01.2023

На каналі «Голос Америки Українською» вийшов відеосюжет про розробки вчених Сумського державного університету щодо підвищення енергетичної незалежності, як окремих будівель, споруд, так і України в цілому.

Зокрема, науковці факультету електроніки та інформаційних технологій створили мобільний  причеп-електростанцію, подібний до конструкції Ілона Маска. Під час створення моделі враховувалися не лише можливості розробки та зручність у використанні, а й вартість: сконструйована в Сумах модель – найдешевша з-поміж усіх, створених в Україні.

Окрім акумулювання сонячної енергії існуючими на ринку системами, вчені університету займаються удосконаленням матеріалів для фотоелектричних панелей та способів їх отримання. У рамках низки наукових проєктів вченими лабораторії «Оптоелектроніки та геліоенергетики» проводяться дослідження, спрямовані на отримання більш дешевих і безпечних для навколишнього середовища матеріалів для сонячних панелей, альтернативних дорогому й дефіцитному кремнію. Серед проєктів лабораторії є дослідження за програмою НАТО «Наука заради миру», щоі проводяться спільно з університетом Валенсії (Іспанія).

Також, як розповів начальник науково-дослідної частини СумДУ Денис Курбатов, науковці університету створили дослідний зразок турбодетандерного агрегату – пристрою, що дозволяє виробляти електроенергію за допомогою використання перепаду тиску стисненого газу або пари. Такі агрегати можна широко впроваджувати у газорозподільній мережі країни. Підготувати і запустити виробництво турбодетандерів, чи-то на базі СумДУ, чи на потужностях сумських машинобудівних підприємств, можна протягом одного року.

«При масовому розповсюдженні цієї розробки на газорозподільні станції Україна отримає відчутну додаткову генерацію», – підкреслив Денис Курбатов.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: