Метеостанції “Дружба” на Сумщині виповнюється 100 років

11.01.2023

Метеостанція “Дружба” була заснована 1 вересня 1923 року і є найпівнічнішою у лівобережній Україні. Наразі там працюють 7 фахівців, які зокрема збирають показники радіації та дані, що необхідні для прогнозів погоди.

Найхолоднішим днем цієї зими на Сумщині виявилось 8 січня, коли стовпчик термометра опустився до позначки -25°. Зафіксували цей показник на метеостанції “Дружба”, що розташована на півночі області в Дружбівській громаді Шосткинського району.

Начальниця метеостанції Олена Євдокименко розповідає, що температурні рекорди тут фіксують досить часто, адже метеостанція розташована найпівнічніше не лише в Сумській області, а й в усій лівобережній Україні.

“Метеостанції “Дружба” в цьому році виповнюється 100 років з дня заснування. Вона була заснована 1 вересня 1923 року”, – зазначає Олена Євдокименко.

Зараз на метеостанції працюють 7 фахівців. Вони збирають дані, що необхідні для складання прогнозів погоди зокрема. Цю інформацію передають до Сум, Харкова та Києва. Також працівники надають і показники радіації.

Агрометеоролог Тетяна Веретеннікова розповідає, що на метеостанції «Дружба» показники температури фіксуються з 1944 року. За час спостережень найхолоднішою була зима 1987 року, тоді на метеостанції зафіксували -35,1°.

За словами пані Тетяни, 2022 рік виявився дуже вологим, кількість опадів склала 1010 міліметрів, тоді як в попередні роки в середньому було 870.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: