У Сумському онкологічному центрі планують встановити магнітно-резонансний томограф

11.01.2023

В обласному онкологічному центрі планується зробити окремий комплекс, у якому б люди з онкологічними захворюваннями мали змогу пройти повне обстеження.

За словами директора онкологічного центру Володимира Шевченка, питання закупівлі МРТ стоїть дуже гостро. «Ми, як онкологи, повинні мати МРТ-обстеження пацієнтів обов’язково, – наголосив лікар. – Наразі в Сумах таких апаратів лише три. Один із них – в обласній клінічній лікарні й він вже має термін зносу. Два – у приватних клініках. Вартість одного обстеження понад 3 тисяч грн, а для онкологічних хворих треба пройти їх три».

Також він повідомив, що Сумщина займає 3 місце в Україні за кількістю захворювань. За статистикою на обліку в онкодиспансері перебуває 40 тисяч жителів області, щороку додається 4,5 тисячі нових пацієнтів. А зараз їх кількість ще зросте. І на це є декілька причин. Перша – стреси. Друга – втрачений ланцюг зв’язку між пацієнтом і висококваліфікованим спеціалістом через те, що багато сімейних лікарів виїхали з країни. Третя – значне зменшення постачання ліків, оскільки знищені хаби медичних препаратів, які знаходилися в Харкові. Тому наразі потреба в добудові онкологічного диспансеру і запуску сучасного обладнання постала як ніколи.

Займатимуться розробленням необхідної документації проєктанти, які виконували проєктні роботи бункера під лінійний прискорювач і приміщення для комп’ютерного томографа. Також вони мають досвід проведення робіт під приміщення, де розташовуються МРТ, бо для нього потрібні особливі умови.

Голова облради Віктор Федорченко доручив відстежувати й контролювати весь процес подальшої перебудови онкологічного центру начальнику управління майном обласної ради Олександру Бутирському як  відповідальному за роботу комунальних підприємств.

Також він нагадав, що під час візиту до Сум міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, той обіцяв посприяти у наданні Сумщині обладнання для онкоцентру. «Ми сподіваємося на його допомогу і працюватимемо далі, аби на Сумщині був окремий оновлений потужний онкологічний центр, повністю забезпечений новітнім обладнанням. Щоб хворий, який прийшов отримати послуги, отримав їх якісно, в одному місці, максимально зекономивши свої кошти, бо всі ми знаємо, наскільки дорогим є лікування при онкологічних захворюваннях».

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: