З початку року за пенсією на Сумщині звернулося півтисячі людей

11.01.2023

З 1 січня цього року за призначенням пенсії за віком до головного управління Пенсійного фонду на Сумщині звернулося понад 500 заявників. З початком року для оформлення пенсії збільшуються вимоги до страхового стажу роботи.

Сумчанка Галина працює на хлібокомбінаті 30 років. Каже: нововведення на неї не вплине, бо вже має мінімальний страховий стаж з яким можна оформити пенсію. Але до пенсійного віку потрібно пропрацювати ще 10 років. “Не дуже позитивно ставлюся до підвищення пенсійного віку, тому що років до 50 достатньо працювати, як на мене. Якщо ти працюєш у зміну і в нічну зміну — це дуже важко”, – розповідає жінка.

Сумчанин Володимир сказав, що також ставиться негативно до нововведень. “Особливо для чоловіків. Вони не доживають до цього віку”, – сказав сумчанин.

За словами заступниці начальника відділу обслуговування громадян Пенсійного фонду Олени Сидоренко, — з 1 січня, аби стати пенсіонером у 60, потрібно мати щонайменше 30 років страхового стажу. Щороку його необхідний мінімум зростатиме на 1 рік до 2028 року, допоки не сягне 35 років стажу. “Ті особи, які не мають права на призначення пенсії за віком, у зв’язку з недостатнім страховим стажем, мають право звернутися за призначенням пенсії у 63 роки, за наявності страхового стажу не менше 20 років. Українці, які мають страховий стаж від 15 до 20 років мають право на призначення пенсії в 65 років”, – розповіла посадовиця.

Олена Сидоренко каже, — якщо ж стажу менш як 15 років, у 65 років українці, замість пенсійних виплат, можуть розраховувати на отримання державної соціальної допомоги, за якою мають звертатися до органів соціального захисту населення.

За інформацією головного управління пенсійного фонду України у Сумській області, у них на обліку нині перебуває понад 312 тисяч пенсіонерів.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: