Троє біатлоністів з Сумщини “в очках” на Кубку світу

12.01.2023

В Мецці німецького біатлону – Рупольдінгу – чоловічою індивідуалкою розпочався п’ятий етап Кубка світу. Напередодні організатори зіткнулись з чималими проблемами щодо підготовки траси, і зуміли забезпечили можливість проведення гонки лише завдяки снігу, збереженому з минулого року у спеціальних сховищах.

Календар змагань зазвичай складають так, що індивідуальні гонки проходять в Рупольдінгу вкрай рідко, хоча стрільбище на Chiemgau-Arena сприяє якісній стрільбі. Однак гонка 11 січня вийшла не типовою. На стадіоні гуляв вітерець, тому з чотирма нулями всі рубежі пройшли лише два спортсмени, пише biathlon.com.ua.

І один з них, Яков Фак, завдяки стовідсотковій влучності досяг подіуму! Звісно, словенський ветеран поступався суперникам швидкістю, але за рахунок вдалого розподілу сил по дистанції та помилок суперників зміг фінішувати у призовій трійці – вперше за два останні сезони!

Загалом гонка знов пройшла під ознакою домінування збірної Норвегії, попри те, що індивідуалки часто радують несподіванками. Але п’ятеро норвезьких біатлоністів фінішували в межах топ-12. Ну і традиційно для цього сезону за скандинавами – переможний дубль. Лише сьогодні головним суперником Йоханнеса Бьо став не Стурла Легрейд, а Ветле-С’ястад Крістіансен.

Однак восьма за ліком перемога в сезоні все ж лишилась за лідером Кубка світу, навіть попри те, що Йоханнес заробив дві хвилини штрафу, та ще й, стартувавши третім, був орієнтиром для усіх суперників! Але і Крістіансен, і Легрейд, які переважали графік Бьо, на четвертому рубежі також припустились по одній помилці. І в підсумку Ветле, який став другим, відстав від переможця на 10 секунд, а Стурла мав дефіцит у 43 секунди і дотягнувся лише до четвертої сходинки.

Відзначимо дуже непогану гонку у виконанні українських біатлоністів, особливо враховуючи те, що наша команда знов виступала без трьох своїх лідерів, які, як і Олена Білосюк, готуються до естафет в Рупольдінгу.

Але заміна вийшла дуже гідною! Одразу четверо наших хлопців фінішували у заліковій зоні! Троє зробили це, маючи лише один промах на чотирьох вогневих рубежах! Найкращим в команді став Денис Насико з Сумщини, якого Юрай Санітра в останній момент залучив до складу команди для участі в індивідуалці. Завдяки швидкості на останньому колі, Денис випередив Артема Тищенка і фінішував 26-м! Перші очки Насика в кар’єрі на Кубку світу – вітаємо, Денис!!! Цікаво, що на другому етапі поспіль кращим стає «джокер» – спортсмен, який потрапляє в першу команду напередодні етапу.

Зовсім поруч з Насико фінішували також уродженець Сумщини Артем Тищенко та Тарас Лесюк, як також мали по одній хвилині штрафу, але на останнє коло залишили менше сил, ніж Денис. Тищенко фінішував з 28-м часом, Лесюк – з 29-м. Причому для Тараса це – найкращий результат в кар’єрі!

Ще одним нашим представником у заліковій зоні став наш Богдан Цимбал, який, здається, зміг подолати кризовий стан форми і навіть попри два промахи фінішував 34-м. Нарешті, Руслан Ткаленко показав кращу в команді швидкість на дистанції, але водночас отримав три хвилини штрафу, які не дозволили боротись за очки. Але за останні три роки сьогоднішній 46-й результат – кращий показник для Руслана.

Загалом, ця гонка має додати впевненості команді і оптимізму вболівальникам. Дякуємо, хлопці!

В загальному заліку Кубка світу Йоханнес Бьо продовжує збільшувати свою перевагу. Після цієї гонки його відрив від Стурли Легрейда сягнув 144 балів! На третє місце вийшов Ветле-С’ястад Крістіансен, який випередив Кантена Фійона-Майє і сформував тотально норвезьку трійку лідерів Кубку світу! Кращим серед українців залишається Антон Дудченко.

В Кубку націй, природньо, перевага Норвегії також величезна – вже 452 очки над Францією. Збірна України завдяки дуже якісній гонці випередила італійців і повернула собі місце в топ-десятці! Перевага над переслідувачами наразі лише 16 очок, але її можна збільшити у естафеті – наразі наша команда виглядає більш рівною, ніж Італія. До команди Фінляндії, що йде восьмою, наразі дистанція у 129 балів.

Завтра в Рупольдінгу у боротьбу вступають жінки, які також змагатимуться у індивідуальній гонці.

Індивідуальна гонка. Чоловіки

1. Йоханнес-Тінґнес Бьо (1+0+0+1) 48:48,4

2. Ветле-С’ястад Крістіансен (0+0+0+1) +9,9

3. Яков Фак (0+0+0+0) +29,3

26. Денис Насико (0+1+0+0) +3:32,1

28. Артем Тищенко (0+1+0+0) +3:45,1

29. Тарас Лесюк (0+0+0+1) +3:51,5

34. Богдан Цимбал (0+0+0+2) +4:08,8

46. Руслан Ткаленко (0+2+0+1) +5:11,2

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: