Риболовля взимку: сумським вудкарям нагадали правила поводження на водоймах

17.01.2023

“Намагатися вилізти на кригу” – у Сумах вудкарям розповіли про правила поводження на водоймах взимку. Як зазначають у ГУ ДСНС, цьогоріч на Сумщині нещасних випадків на воді поки не зареєстровано.

Геннадій Черняков рибалить з дитинства, на зимову риболовлю почав ходити 20 років тому. Каже, що знає правила поводження на кризі, проте був випадок, коли під берегом провалювався по коліна. Чоловік додає, що ноги тоді промочив, але не змерз, поки дійшов додому.

“Усі рибалки дуже гарно одягаються, тож хоч ноги мокрі, але як йдеш, то вони вже теплі й там вже парує”, – розповідає рибалка.

Взимку, коли водойми вкриваються кригою, вудкарі виходять рибалити. Якщо крига занадто тонка, виникає ризик опинитися у воді. Для таких випадків кожен рибалка повинен мати при собі саморобний пристрій.

“Його можна зробити самому: два цвяхи, дві дерев’яні ручки й мотузок. Але ця мотузка повинна бути закріплена на верхньому одязі так, щоб якщо провалюється під лід, воно не злетіло”, – пояснює старшина Сумської міської водолазно-рятувальної служби Валерій Марков.

Якщо ж людина опинилась у воді, треба не панікувати, а діяти холоднокровно.

“Не барахтаться, а намагатися вилізти на кригу. Підходити до краю криги, завалюватись спиною, руками, ногами допомагаючи чіплятись і вилазити. І відкочуватись від місця провалу. Звідки прийшла людина до цього місця провалу, на ту дорогу й відходити знову”, – зазначає Валерій Марков.

Якщо в момент провалювання під кригу хтось буде поруч, ця людина має обережно підповзати, для того, щоб не провалитися і самій.

“За минулий рік у нас на території Сумської області, на превеликий жаль, загинуло 27 людей, ще 6 громадян отримали травми, з них дві дитини. Якщо порівнювати з 2021 роком, в нас більш позитивна тенденція, тому що ще два роки тому загинуло 46 людей”, – розповідає речник Головного управління ДСНС у Сумській області Олег Стрілка.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: