Надходження до обласного бюджету Сумщини збільшилися під час війни

19.01.2023

Надходження до бюджету Сумщини збільшилися під час війни з податків на доходи громадян, розповів перший заступник керівника ОВА Тарас Савченко. Така ситуація майже по всій Україні, каже експерт Офісу підтримки реформи децентралізації при Мінрозвитку громад Ігор Онищук.

За словами першого заступника керівника Сумської обласної військової адміністрації, обласний бюджет перевиконаний на 10 відсотків.

“Всі місцеві бюджети Сумської області перевиконані приблизно на 4 відсотки. В нас десь 70 відсотків громад перевиконали свої бюджети, не тільки область”, — говорить Тарас Савченко. Він пояснює, що бюджети перевиконані завдяки податку на доходи фізичних осіб: “ПДФО в нас в цьому році зросло, порівняно з 2021 роком, на понад третину, десь на 34 відсотки приблизно. ПДФО надходить з різних джерел: від бізнесу, від будь-яких фізичних осіб, які отримують заробітну плату. На щастя, цей податок дійсно суттєво зріс для Сумської області, це дозволило перевиконати бюджети, тому що в структурі податкових надходжень ПДФО займає близько 80 відсотків бюджету”.

Бізнес намагається працювати в умовах війни: як підприємці, що залишилися в Україні, так і ті, які виїхали за кордон, розповіла керівниця Спілки підприємців, орендарів та власників Сумської області Світлана Іченська:

“Ніхто не хоче втрачати свою справу, і якщо, особливо, є наймані робітники, це люди, які теж потребують захисту і підтримки. Тому багато підприємців, в яких є хоч якась можливість продовжувати працювати, вони це роблять. А у зв’язку з цим вони продовжують сплачувати податки”.

Місцеві бюджети за час війни перевиконані майже по всій Україні, каже експерт Офісу підтримки реформи децентралізації при Мінрозвитку громад України Ігор Онищук. Деякі — за пів року виконали 3,5 річних бюджети:

“Це податок з доходів фізичних осіб – військовослужбовців, які виплачуються. Він, якщо в помісячному надходженні розглядати, зріс майже до 10 мільярдів на місяць. Раніше це не було понад 2 мільярди. Податок з доходів фізичних осіб, який стягувався у вигляді заробітної плати, він зменшився, він нижче показників минулого року, але через значний ріст ПДФО, оскільки зросла, в першу чергу, кількість військовослужбовців значно. По-друге, зросли виплати військовослужбовцям, це зумовило значні надходження. По обласному бюджету Сумської області за 11 місяців ПДФО займає 92 відсотки, з усіх видів надходжень. Обласний бюджет за 11 місяців отримав майже +220 мільйонів гривень у порівнянні з минулим роком — каже Ігор Онищук.

Є ще одне пояснення зростання надходжень ПДФО в громадах, додає експерт: “На цей додатковий приріст вплинуло й те, що з початку 2022 року був збільшений норматив зарахування до бюджетів територіальних громад. Якщо до 2022 року зараховувалося 60%, то змінами до бюджетного кодексу і закону України про держбюджет на 2022 рік цей відсоток збільшено до 64, за рахунок зменшення таких надходжень з державного бюджету”.

За словами Тараса Савченка, ряд податків суттєво недоотриманий. Зокрема, земельний податок, податок з паїв. Оскільки на Сумщині може оброблятися не вся земля через обстріли і замінування. Все це компенсували надходження ПДФО.

За інформацією Онищука, є ще одне джерело, з якого Сумщина отримала значні надходження:

“Рентна плата за надра загальнодержавного користування. І тут бюджет Сумської області отримав значні додаткові надходження – 38,5 мільйонів гривень плюс у порівнянні з минулим роком. Ріст був майже 50% у порівнянні до минулого року”.

У зв’язку з воєнним часом, обласний бюджет затверджує не сесія обласної ради, а голова обласної військової адміністрації своїм розпорядженням.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: