Сумські біатлоністи в п’ятірці кращих на чемпіонаті Європи

29.01.2023

Традиційно найбільш емоційними гонками чемпіонатів є естафети. І цього року програма змагань в швейцарському Ленцерхайде завершується двома мікстами.

Українські тренери, при розподілі спортсменів, яскраво виражений акцент зробили саме на класичну змішану естафету, виставивши найсильніший склад, включно з усіма трьома нашими призерами цього Чемпіонату Європи. До того ж, лише уродженка Сум Анастасія Меркушина напередодні бігла в гонці переслідування, решта троє учасників естафети готувались до сьогоднішнього старту, пише biathlon.com.ua.

Втім Настю поставили на найменш енерговитратний перший етап, на якому чемпіонка індивідуальної гонки виглядала цілком впевнено аж до другого вогневого рубежу. А ось там Меркушина припустилась двох хиб, і якщо перший промах був цілком прийнятним, то помилка запасним патроном була зайвою. На трасу українка вирушила п’ятою у 24 секундах позаду лідера разом з норвежкою Марен Кіркейде. І ось тут далась взнаки третя гонка за три дні: якщо Кіркейде змогла зробити прискорення, передала естафету другою з відставанням лише у 12 секунд, то Настя втриматись за попутницею не зуміла, і до фінішу етапу додала до відставання ще вісім секунд.

Лідерство ж захопила команда Швеції, за яку блискучий етап провела одна з героїнь цього тижня Тільда Йоханссон. У боротьбі за трійку також перебували Італія та Німеччина зусиллями Лінди Цінгерле та Лізи Марії Шпарк. Серед несподіванок – більш ніж хвилинне відставання збірної Франції, яка перший етап завершила лише восьмою. А серед курйозів – дві команди, Боснія та Герцеговина і Бразилія, які стали коловими вже після першого етапу!

На другому етапі випускниця СумДУ Юлія Джима досить обережно провела стартове коло, зате лежку відпрацювала ідеально, і на другому колі отримала сильну напарницю – Лєну Хеккі Гросс. На жаль, у запалі перегонів наша досвідчена спортсменка припустилась тактичної помилки: вирішила прискоритись на підйомі та втекти від швейцарки. Втекти не вийшло, натомість сама Юля збила ритм стрільби і покарала себе колом штрафу. На останньому колі компенсувати ногами втрати на стрільбі Джима вже не змогла: по завершенні жіночої частини міксту Україна опинилась шостою і у 1:45 позаду пари лідерів.

А лідириуючий дует склали Норвегія та Німеччина, за яких етап пробігли Каролін Ердаль та Селіна Гротіан. Трішки дивно було бачити, що Стіна Нільссон, відпрацювавши вогневі рубежі з прийнятними для себе двома додатковими патронами, втратила лідерство для Швеції і перемістилась на третю позицію, ще й програвши ногами останнє коло. Четвертою з серйозними намірами поборотись на медаль йшла Швейцарія, за яку на старт вийшли свіжі представники основи, які у особистих гонках чемпіонату не виступали.

Після трьох етапів боротьба за золото остаточно перетворилась у справу двох: Норвегії та Німеччини. Ерленн Б’єнтеґор та Домінік Шмук разом відпрацювали два кола та дві стрільби, а 12-секундна різниця на користь норвежця створилась за рахунок одного промаху у Шмука на стійці. Так само дві команди претендували й на бронзу – швед Мальте Стефанссон та швейцарець Себастьян Сталдер передали естафету одночасно – десята в десяту!

Збірна України також перебувала у боротьбі, але вже, на жаль, не за медалі. Артем Прима пройшов цілком надійний етап, з одним запасним патроном, за рахунок якого й додав 25 секунд до командного відставання. І перед останнім етапом наша команда була так само шостою у компанії з Австрією та Францією.

В цій компанії наш Антон Дудченко був значно більш досвідченим, ніж Харальд Леммерер та Ремі Брут’є і цілком логічно обійшов їх у суперництві за п’яту позицію. Якщо б не додатковий патрон у лежці, цілком можливо було б посперечатись з Серафіном Вістнером за четверту позицію. Адже швейцарець стійку відпрацював з колом штрафу і фактично власними зусиллями віддав бронзу в руки Антона Іварссона і збірної Швеції.

У боротьбі ж за перемогу Вебйорн Соерум дуже впевнено довів перевагу над Лукасом Фратцшером! Норвежець і на дистанції був найшвидшим, і на рубежах відпрацював бездоганно, в той час як німець на стійці ледь уникнув штрафного кола. Норвегія взяла четверте золото в Ленцерхайде і гарантувала собі перемогу у неофіційному медальному заліку.

Сьогоднішню естафету скандинави виграли лише з двома запасними патронами, а також з традиційною для себе найкращою швидкістю в гонці. Все це призвело до того, що такий рівень виявився занадто високим для більшості команд пелотону, аби просто втриматись в одному колі з переможцями. Тому до фінішу міксту дістались лише дев’ять команд з тих 22-х, що стартували!

Остання надія на медалі чемпіонату – одиночний мікст, який за дві години підведе риску під змаганнями у Ленцерхайде.

Змішана естафета

1. Норвегія (0+2) 1:03:40,9

2. Німеччина (0+6) +25,1

3. Швеція (0+9) +46,8

4. Швейцарія (1+8) +1:46,2

5. Україна (1+7) +2:09,9

6. Австрія (0+7) +2:33,7

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
01.05.2024 Договір оренди комерційної нерухомості: як його правильно оформити
01.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 30 вибухів
01.05.2024 Нардеп Михайло Ананченко розповів деталі про роботу проєкту «Код пам’яті»
01.05.2024 6 місяців вважали зниклим безвісти: у Ромнах попрощаються із полеглим захисником Сергієм Передрієм
01.05.2024 У Сумах до Великодня влаштовують благодійний майстер-клас
01.05.2024 В одному з сумських будинків немає світла через стоки в підвалі

Коментарі: