У Глухові нарощують обсяги переробки коноплі

09.02.2023

У Глухові  розвивають коноплярство. Майже 40 років тому місцевий Інститут луб’яних культур вивів сорт ненаркотичної коноплі, відтоді в місті працюють кілька підприємств з її перероблювання. За часів війни виробництво зменшилося, але тепер випуск продукції нарощують.

Глухів називають столицею вітчизняного коноплярства, – розповідає старша наукова співробітниця місцевого Інституту луб’яних культур Ірина Лайко. Саме в цьому місті першим у світі був виведений сорт ненаркотичної коноплі. Зробили це науковці Глухівського інституту, – каже пані Ірина. “Це був сорт ЮСО 31, він переданий в 1986 році, тобто в 1976 році над ним розпочались роботи і через десять років у нас вже був вихід-сорт. Цей сорт сьогодні вважається лідером у всьому світі, є міжнародним стандартом по швидкості дозрівання, по продуктивності, по ненаркотичності”, – розповіла Ірина Лайко.

Досягнення місцевих науковців дозволили відродити в місті підприємства з перероблювання коноплі.

Як згадує фінансова директорка переробників коноплі Олена Демішева, цей процес в Глухові розпочався у 2007 році. “Коли ми вперше заходили на завод, то вхід був підпертий палицею і всі боялися туди заходити. А зараз там повністю реставроване виробництво, завезені іноземні лінії. Мішель Терещенко вирішив продовжити розвивати заводи, і ми купили харчовий комбінат. Один з цехів, який раніше виготовляв сидр, ми переобладнали під завод олій”, – розповіла пані Олена.

Цей завод з початку повномасштабної війни не зупинився, хоч і був змушений більш ніж втричі скоротити виробництво. Зараз тут нарощують випуск продукції. “Наше підприємство займається комплексною переробкою насіння коноплі, льону та гарбуза. З нього ми отримуємо олії холодного віджиму, протеїни, борошно та клітковину – це основна наша продукція, а з них ми виробляємо печиво, корисні хлібці, цукерки та батончики”, – повідомила фінансова директорка підприємства.

Не зупинилось виробництво і на глухівському підприємстві з переробки конопляних волокон. Його директор Сергій Кургалін говорить, що попит на продукцію лише зріс. “Наше підприємство займається переробкою трести коноплі, з якої виробляється волокно, а вже з волокна — шпагат та мотузки”, – говорить чоловік.

“На жаль, ми працюємо лише сезонно, на скільки маємо сировини. На даний час сировина наша знаходиться на полях, збирати ми її будемо у березні – квітні, а у травні, сподіваюсь, ми повноцінно запрацюємо, виробимо волокно, а підприємство в Марчихиній Буді буде його переробляти на шпагат. У зв’язку з бойовими діями немає поставок джгута з-за кордону і багато покупців перейшли на продукцію місцевих виробників”, – розповів Сергій Кургалін.

Розвитку галузі на Глухівщині заважає те, що багато полів для вирощування ненаркотичної коноплі знаходиться в зоні артилерійських обстрілів, — розповіла Ірина Лайко. Засіяти коноплями інші площі аграрії не можуть через законодавчі обмеження.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: